Nogomet TURSKI PARLAMENT

Rigorozne kazne za huligane i korupciju

  • Autor: Hina
  • 1.4.2011 11:58:19
  • 1.4.2011 11:52:48

Turski parlament usvojio je zakonske amandmane koji se odnose na kažnjavanje huliganizma i korupcije u sportu, a izglasane nove kazne su među najstrožijima na svijetu

Tako će svaka osoba kojoj se dokaže da je aktivno ili pasivno bila uključena u namještanje sportskih događaja odsad moći biti kažnjena s najmanje pet, a najviše 12 godina zatvora. Te kazne mogu biti i upola više ako se radi o sportskim dužnosnicima i predsjednicima klubova ili saveza.

Također, svaka osoba koja će na turskim stadionima i dvoranama ubuduće bacati baklje ili druge objekte provest će u zatvoru od tri mjeseca do godine dana, odnosno do tri godine zatvora ukoliko se zbog bacanja objekata utakmica prekine.

Svaki oblik anti-religijskog ili rasističkog ponašanja i vrijeđanja na utakmicama kažnjavat će se s najmanje šest mjeseci zatvora, a ako se to izražava u pisanom obliku putem transparenata i grafita, kazna se penje na jedne do tri godine zatvora.

Parlament je osvojio i izmjene Zakona kojim se već evidentirani huligani moraju za vrijeme utakmice svojih klubova prijaviti u najbližu policijsku postaju, što je praksa i u Hrvatskoj.

Vlasti u Turskoj su tako reagirali na veliki korupcijski skandal u kojem je u proljeće prošle godine uhićeno tridesetak osoba, među kojima su bili nogometaši i predsjednici nekih manjih klubova.

U Turskoj su iznimno česte tučnjave navijača nogometnih klubova, a dosad najozbiljniji slučaj dogodio se 2000. kada su u Istanbulu nožem usmrćena dva navijača engleskog Leedsa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Može li Hrvatska osvojiti jednak broj medalja i na sljedećim Igrama u Tokiju?

Lige

  • Liga prvaka
  • Europska liga
Pogledaj detaljnu statistiku