I NAJBOLJI IMAJU MANE

Najveći nedostaci top 10 reprezentacija

01.04.2011 u 13:37

Bionic
Reading

I najbolje svjetske reprezentacije, među njima i Hrvatska, imaju mane. Brazilci, Španjolci, Nijemci, Argentinci... svima za savršenstvo sustava u kojem igraju nedostaje barem nešto. Mi vam otkrivamo - što!

Iako su svjetske nogometne zvijezde one koje pune naslovne stranice, momčad je uvijek ona koja osvaja trofeje. Upravo se zbog toga neke 'crne rupe' koje pojedine momčadi imaju pokažu fatalnima, unatoč vrhunskoj klasi pojedinaca.

Nakon što sam vam pokazali koje reprezentacije imaju višak kvalitete, vrijeme je da se osvrnemo i na nedostatke. Svaka od 10 najboljih svjetskih reprezentacija ima pokoju manu, a lista je rezultat najvećeg nesrazmjera kvalitete i nekvalitete unutar tih momčadi.

10. Njemačka: napadač
Konkurencija: M. Klose, L. Podolski, M. Gomez, S. Kiessling
Njemačka je kvalitetom vjerojatno najujednačenija reprezentacija uopće. Ipak, najtanja je na poziciji čiste špice, tzv. devetke, iako ima niz odličnih ofenzivnih igrača. Gomez, koji joj je karta za budućnost, trenutačno je u odličnoj formi, ali on nikada neće biti u samom vrhu europskih centarfora.

9. Španjolska: lijevi bek
Konkurencija: Capdevilla, A. Arbeloa, D. Vila, A. Lopez
Iako Capdevilla solidno odrađuje svoj posao, kvalitetom zaostaje za ostatkom momčadi, a o potencijalnim zamjenama da i ne govorimo. Capdevilla je igrač s već 32 godine na leđima i vjerojatno može odraditi još predstojeće Europsko prvenstvo. Nakon toga će biti neizvjesno tko će preuzeti dotičnu poziciju.

8. Brazil: zadnji vezni
Konkurencija: Josue, Lucas, Ramires, Sandro
Brazilska nogometna škola nikad nije bila poznata po proizvodnji obrambeno orijentiranih igrača, pa ipak su u posljednjih nekoliko desetljeća na toj poziciji igrali vanserijski igrači Dunga, Emerson ili Gilberto Silva. Oni koji danas konkuriraju za to mjesto tek su malo više od dobrih klupskih igrača.

7. Italija: trequartista
Konkurencija: S. Mauri, G. Rossi, S. Giovinco
Pozicija i igrači po kojima su upravo Talijani godinama bili poznati (Baggio, Del Piero, Totti) danas je ono što im nedostaje. Nijedan od gore spomenutih nije vrhunska klasa, tako da će vjerojatno morati mijenjati sustav i okušati se u liniji od tri napadača (nešto poput Cassano - Balotelli - Pazzini).

6. Francuska: napadač
Konkurencija: K. Benzema, G. Hoarau, L. Remy, K. Gameiro, A.P. Gignac
Osim Benzeme, nijedan od ovih igrača nema pravo ući u istu rečenicu s nekadašnjim reprezentativnim napadačima poput Henryja, Trezegueta ili Wiltorda. Upravo se zbog toga francuski izbornik može samo nadati da će Benzemina forma rasti, a ionako gradi formaciju u kojoj se oslanja na jednu čistu špicu.

5. Hrvatska: golman
Konkurencija: V. Runje, S. Pletikosa, D. Subašić
Trojica golmana vrlo sličnih karakteristika, zapravo istih vrlina i mana, od kojih nijedan nije ni blizu europske, a kamoli svjetske klase. Hrvatska će morati pričekati još nekoliko godina i vidjeti hoće li mladi Delač postati golman koji će se kvalitetom adekvatno uklopiti u ostatak ekipe.

4. Argentina: bekovske pozicije
Konkurencija: J. Zanetti, G. Heinze, M. Rojo, C. Ansaldi
Jedna od presudnih stvari u porazu od Njemačke na Svjetskom prvenstvu bila je nesigurna zadnja linija, kojoj su kumovale brojne promjene na bekovskim pozicijama. Osim staraca Zanettija i Heinzea, nijedan argentinski bek ne igra značajnu ulogu u nekom velikom europskom klubu.

3. Nizozemska: stoper
Konkurencija: K. Boulahrouz, R. Vlaar, J. Mathijsen
Fantastična ofenzivna te solidna bekovska linija nadopunjene su parom centralnih braniča tek prosječne europske kvalitete. Nizozemci mogu jako žaliti za vremenima kada su im stoperski dvojac činili igrači visokog renomea poput Francka De Boera i Jaapa Stama.

2. Portugal: napadač
Konkurencija: H. Almeida, H. Postiga, Liedson
Portugalskoj reprezentaciji već godinama nedostaje pozicija čiste špice iako igra samo s jednim takvim igračem. Zbog nedovoljne efikasnosti u napadu često ima problem u domaćim utakmicama protiv značajno slabijih protivnika, kada postave formaciju nalik bunkeru.

1. Engleska: trener
Konkurencija: H. Redknapp, S. McLaren, S. Bruce, R. Hodgson
Dovoljno je samo uočiti da je Tottenham jedini klub u vrhu prvenstva koji trenira Englez. Sve ostale vrhunske klubove treniraju stranci, a čini se da će i njihovi nasljednici biti stranci. U takvom ozračju Englezi nemaju nijednog trenera s potrebnim znanjem i karizmom koji bi vodio nacionalnu selekciju.