CHRISTOPH DAUM

Veliki povratak najkontroverznijeg trenera Bundeslige

22.03.2011 u 16:41

Bionic
Reading

Iznenađenje u Bundesligi. Christoph Daum vraća se u njemačku nogometnu ligu. On će u Eintrachtu iz Frankfurta naslijediti Michaela Skibbea, koji je dobio otkaz zbog sportske krize. Daum je trener s burnom prošlošću

Daumov povratak u stilu mitske ptice Feniks iznenadio je u utorak (22.3.) Bundesligu. Trener koji je s bivšim klubovima osvajao nacionalna prvenstva u nekoliko država (Njemačka, Turska) ovaj put nastupa u ulozi 'vatrogasca'. Do kraja tekuće sezone on želi spasiti Eintracht od ispadanja iz elitnog razreda njemačkog nogometa.

57-godišnji Daum od ljeta 2010. u nekoliko je navrata spominjan kao kandidat za preuzimanje bundesligaških klubova - nakon što je s Fenerbacheom iz Istanbula raskinuo ugovor. Gotovo godinu dana on je bio nezaposlen.

'Eintracht je klub s velikom tradicijom, ovo za mene nije nazadovanje u karijeri. Ja nisam klasični vatrogasac, ja imam koncept. Uopće ne mislim na drugu ligu', izjavio je Daum nakon potvrde iznenađujuće vijesti. U slučaju da Eintracht ostane u Bundesligi, Daumov ugovor se automatski produžuje za dvije godine.

Otkaz Michaelu Skibbeu (koji je u Frankfurtu imao ugovor do 30.6.2012.) već je deseta prijevremena smjena trenera u Bundesligi u tekućoj sezoni.

Već u srijedu (23.3.) karizmatični trener s burnom prošlošću vodit će prvi trening u Frankfurtu. Eintracht je tijekom jesenskog dijela prvoligaškog natjecanja bio jedno od najugodnijih iznenađenja, no u proljetnom dijelu zaredali su porazi i dugi period bez postignutog gola. Klub se našao u "opasnoj" zoni na začelju ljestvice.

Iako je Daumov prethodnik Skibbe protekli vikend s Eintrachtom osvojio konačno tri boda (2:1 protiv St. Paulija), klupski šefovi su se odlučili za prekid suradnje. Službeni razlog se zove 'negativni sportski razvoj proteklih mjeseci'.

Christoph Daum ima kuću u Kölnu, gdje je i proveo posljednjih desetak mjeseci u očekivanju novog angažmana. Nikada nije skrivao bundesligaške ambicije, otvoreno je govorio o želji za povratkom u njemačku ligu.

'Imao sam nekoliko ponuda iz inozemstva, no svima sam otkazao jer je Bundesliga bila na vrhu liste mojih želja', izjavio je Daum prije dva tjedna u intervjuu za list Die Welt.

Christoph Daum u Njemačkoj je već trenirao 1. FC Köln, Bayer Leverkusen i VfB Stuttgart, klub s kojim je 1992. osvojio naslov prvaka Njemačke. 2000. mu je ostala u lošem sjećanju. Kratko prije nego što je preuzeo vođenje nacionalne reprezentacija (Elf), kontroverzni Daum se našao u središtu afere oko konzumiranja kokaina.

Daum je tada na jednoj konferenciji za novinare priznao ovisnost o drogi, napustio je svoj tadašnji klub (Bayer) i jedno vrijeme proveo daleko od očiju javnosti. Tada nitko u Njemačkoj nije očekivao da će se Daum vratiti u bundesligaške vode. No, on se vratio. Nakon trenerskih postaja u inozemstvu (npr. Turska), on je od 2006. do 2009. trenirao svoj matični klub 1. FC Köln. S Rajne je još jednom 'otplovio' u smjeru Istanbula (Fenerbahce) - gdje nije uspio ispuniti visoka očekivanja klupskih šefova.

Fenerbache je u posljednjim trenucima sezone prokockao titulu prvaka, no oproštaj od metropole na Bosporu Daumu je 'zaslađen' s otprilike 2,4 milijuna eura odštete za prijevremeni raskid ugovora o radu.