ULTIMATUM IZ NYONA

Uefa zaprijetila izbacivanjem NS BiH

21.03.2011 u 18:18

Bionic
Reading

Nogometni savez Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dobio posljednje upozorenje od Europskog nogometnog saveza (UEFA) kako će od 1. travnja biti suspendiran ukoliko do tada ne promijeni statut prema kojemu je na čelu saveza trojno predsjedništvo umjesto da ulogu predsjednika obavlja jedna osoba

Više nema šale za čelnike BiH nogometa. Uefa im je ozbiljno zaprijetila ukoliko ne srede situaciju u svome savezu.

'Prvoga travnja na snagu stupa automatska suspenzija bosanskohercegovačkog saveza ako se do tada ne dogode promjene. Predugo smo već tolerirali ovakvu situaciju', rekao je glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino.

Prema sadašnjem statutu NSBiH, na čelu je trojno predsjedništvo koje se sastoji od jednog Hrvata, Srbina i Bošnjaka, a koje se bira na četiri godine s tim da svaki od članova predsjedništva vrši dužnost predsjednika po 16 mjeseci.

Iako će se Skupština NSBiH održati 29. ožujka, malo je vjerojatno da će doći do promjene statuta jer je Nogometni savez Republike Srpske na svom zasjedanju odražnom ranije ovoga mjeseca odbio pristati na promjenu, a i više od polovice članova Izvršnog odbora NSBiH je protiv promjene statuta.

'Ja sam za izmjenu statuta i izbor jednoga predsjednika, ali nemam mogućnost utjecanja na ostale članove predsjedništva i delegate u skupštini', rekao je aktualni predsjednik NSBiH, bošnjački član predsjedništva Sulejman Čolaković.

'Ovo je političko pitanje. Smatram da nema izgleda da se izglasa novi statut, a to znači smrt bosanskog nogometa. Oni ne žele da naš nogomet ozdravi', dodao je Čolaković.

U slučaju suspenzije, sve reprezentacije Bosne i Hercegovine, kao i klubovi neće se smjeti natjecati u međunarodnim natjecanjima. To znači da bi reprezentacija BiH mogla biti izbačena iz kvalifikacija za EURO 2012.