OSMORICA ODABRANIH

Interova sreća, 'uljez' Šahtar i hrvatski aduti

17.03.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana razvlačenja osmine finala, poznato je svih osam sudionika završnice Lige prvaka. Raduje nas da ćemo među brojnim zvijezdama imati i četiri, pet hrvatskih igrača koji mogu puno značiti za rezultat svojih klubova. Među njih smo ubrojili i mladog Gavranovića, igrača Schalkea, za kojeg se nadamo da će ipak odjenuti dres hrvatske, a ne švicarske reprezentacije

Među osam sudionika četvrtfinala Lige prvaka su Tottenham, Manchester United, Chelsea, Real, Barcelona, Schalke 04, Šahtar i Inter, odnosno tri Engleza, dva Španjolca i po jedan Talijan, Nijemac i Ukrajinac. Naravno, prema tom pokazatelju tek je jedan uljez - i to ukrajinski Šahtar - no sasvim sigurno bi mnogi prije prve runde eliminacija rekli da će od Nijemaca u četvrtfinale Bayern, ne Schalke, a od Engleza Arsenal umjesto Tottenhama.

Iako ulazak Šahtara možda na papiru nominalno izgleda kao najveće iznenađenje, jer je izbacio Romu, prema viđenom u dvije utakmice taj je dvoboj možda i najuvjerljiviji. A posebno veseli činjenica da su u obje utakmice oba hrvatska reprezentativca, Darijo Srna i Eduardo da Silva, odigrala zapažene role. Njih će dvojica biti važne karike Lucescove momčadi i u četvrtfinalu, u kojem Šahtar igra prvi put.

Među dvoboje koji su zaslužili drugačiji ishod zasigurno spada i okršaj prošlogodišnjih finalista, minhenskog Bayerna i branitelja naslova, milanskog Intera. Bavarci su na stadionu Giuseppe Meazza slavili 1:0, ali i bili opasniji suparnik od Leonardove momčadi, baš kao i na svojoj Fussball Areni u Münchenu. Međutim, mnogo smo se puta uvjerili da dalje prolaze s(p)retnije ekipe, koje unatoč manjem broju prilika i skromnijem posjedu lopte postignu pogodak više. To je posebno bilo vidljivo u uzvratu ta dva suparnika, nakon kojeg su u Bayernu proglasili sezonu propalom, iako se igrom mogu ponositi. Na veliku žalost našeg Danijela Pranjića, koji je na lijevom boku bio vrlo zapažen. Šteta je samo što mu u napadu nije mogao pomagati prošlogodišnji junak Bavaraca Ivica Olić.


Hrvatski pečat udaren je i u uspjehu Tottenhama, koji se pojavio među klupskom elitom nakon više desetljeća. Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Niko Kranjčar bili su akteri dvoboja s Milanom. Nažalost,  Stipe Pletikosa, četvrti Hrvat u Redknappovoj momčadi, obje je utakmice pratio samo kao navijač, a tugujemo i zbog toga što Niko Kranjčar nije dobio koju minutu više, jer svojim ponašanjem, pristupu treninzima i profesionalnošću, što naglašava i trener, zaslužuje to.

Poslastica ove runde natjecanja bio je i ogled Barcelone i Arsenala, u kojem su Katalonci još jednom potvrdili ono što govore mnogi, a to je da igraju najljepši nogomet, s mnogo kratkih dodavanja i bez previše filozofiranja. Naravno, nije im teško kada u svojim redovima imaju takve genijalce poput Messija, Xavija i Inieste. Ni Arsenal nije slab, još manje loš, ali Fabregas i društvo u uzvratnoj utakmici, recimo, nijednom nisu pucali prema Valdesovu golu. U prvoj su bili nešto opasniji, ali samo u završnoj fazi dvoboja, kada su stigli i do preokreta te unijeli dašak neizvjesnosti u taj ogled.

Mnogo se očekivalo, pa i dobilo od dvoboja Reala i Lyona, za koji je u obje utakmice igrao i naš Dejan Lovren. 'Kraljevski klub' borio se za četvrtfinale u kojem nije bio još od 2004. godine, ali i za rušenje prokletstva zvanog Lyon. Naime, upravo su Francuzi zadnjih godina bili posljednja stepenica na kojoj su se Madrižani popikivali. Ovog puta to nije bio slučaj, iako je u prvoj utakmici na Gerlandu bilo tek 1:1. Međutim, uzvrat na Santiago Bernabeuu protekao je u dominaciji Mourinhove momčadi, koja se sada može samo nadati da će je ždrijeb u petak pomaziti, to jest ne podariti joj Barcelonu.

U preostalim dvobojima, a igrali su još Schalke - Valencia, Manchester United - Marseille i Chelsea - Kobenhavn, sve je prošlo prema predviđanjima, to jest poslovi su odrađeni rutinski, posebice oni engleskih klubova. Malo neizvjesnije bilo je tek u dvoboju Schalkea i Valencije, ali momčad iz Gelsenkirchena, koja je nakon velikog uspjeha smijenila trenera Magatha, imala je više istaknutih pojedinaca, poput Španjolca Raula, Peruanca Farfana i Marija Gavranovića, Švicarca hrvatskih korijena.