DRUŠTVO ZA CARROLA?

Top 10 neuspješnih velikih transfera mladih igrača

15.03.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Da je uprava Liverpoola pažljivije pogledala ovaj popis, možda bi opreznije pristupila kupovini mladog i potpuno nedokazanog igrača kakav je Andy Carrol

Postoje slučajevi poput Rooneyja, Cristiana Ronalda ili Higuaina, kada se potroši puno novca na mladog igrača, a on ispliva kao jedan od nositelja ekipe. Ipak, čini se da taj popis i nije jako dugačak.

Neki od ovih igrača se i dalje pokušavaju dokazati u istom klubu, dok su drugi odavna odlučili potražiti sreću drugdje. Zajedničko im je jedno - nijedan od njih nije ostvario karijeru kakvu su mu predviđali.

10. M. Fernandes, prešao iz Benfice u Valenciju 2007. godine
Cijena: 18 milijuna eura
Pozicija: centralni vezni
Godine: 24, u vrijeme transfera 21
Doveden kao nasljednik klupske legende Rubena Baraje, za mladog je Portugalca postojao plan prilagodbe ekipi i klubu. No, slično kao i te godine pristigli Banega, Fernandes je igrač žestokog temperamenta koji nije pristajao na sporedne uloge. Zato je prvo posuđen natrag u Everton, a ove godine i konačno prodan u Bešiktaš, za dva i pol puta manji iznos od uloženog.

9. F. Jeffers, prešao iz Evertona u Arsenal 2000. godine
Cijena: 15 milijuna eura
Pozicija: napadač
Godine: 30, u vrijeme transfera 20
Još jedan transfer koji je pokazao kako Wenger promaši kada potroši puno novca na igrača. Jeffers se jednostavno nije snašao u žestokoj konkurenciji Henryja, Kanua i Bergkampa te se vrlo brzo preselio na klupu pa na tribinu. Nakon što je napustio klub, lutao je po raznim manjim engleskim ekipama te nije postigao ni približno onoliko koliko bi iznos transfera sugerirao.

8. D. Bent, prešao iz Charltona u Tottenham 2007. godine
Cijena: 25 milijuna eura
Pozicija: napadač
Godine: 27, u vrijeme transfera 23
Čelnici Tottenhama mislili su da su doveli buduću veliku zvijezdu koja će predvoditi napad kluba i reprezentacije. Međutim, Bent, iako zna postizati golove za manje klubove, nije igrač najviše kvalitete, što se uskoro pokazalo na terenu. Postigao je samo 18 golova u 60 premierligaških utakmica, što je značilo rastanak s klubom uz novčani gubitak od 13 milijuna.

7. F. Gago, prešao iz Boce u Real 2006. godine
Cijena: 20,5 milijuna eura
Pozicija: zadnji vezni
Godine: 24, u vrijeme transfera 20
Gago je stigao u madridski Real kao već gotovo standardni reprezentativac i najbolji mladi igrač na poziciji zadnjeg veznog. Iako je na trenutke igrao sasvim pristojno, izgubio se tijekom učestalih promjena trenera i sustava, a kada je početkom sezone postalo jasno da Mourinho ne računa ozbiljno na njega, pao je u depresiju i molio da ga puste. I dalje je u Realu.

6. Gérard, prešao iz Valencije u Barcelonu 2000. godine
Cijena: 24 milijuna eura
Pozicija: centralni vezni
Godine: 31, u vrijeme transfera 21
Kao što danas Barcelona pokušava vratiti u svoje redove 'izgubljenog sina' Cesca Fabregasa, tako je i početkom tisućljeća vratila Gérarda, koji se svojim igrama za Valenciju probio do reprezentativnog dresa. No bile su to teške sezone u Barceloni - prepune internih prepucavanja i učestalih promjena trenera. Glavni je to razlog što je tih godina propalo mnogo mladih igrača.

5. M. Sulejmani, prešao iz Heerenvena u Ajax 2008. godine
Cijena: 16,5 milijuna eura
Pozicija: napadač, ofenzivno krilo
Godine: 22, u vrijeme transfera 20
Iako na listi postoje skuplji igrači, Sulejmani je najskuplja Ajaxova akvizicija u povijesti kluba koji je producirao toliko kvalitetnih igrača, no taj put je promašio s kupovinom. Iako je i dalje u Ajaxu, uglavnom grije klupu. Ove sezone postigao je tek pet golova u prvenstvu, što za napadača ne može biti dovoljno.

4. Jô, prešao iz CSKA u ManCity 2008. godine
Cijena: 24 milijuna eura
Pozicija: napadač
Godine: 23, u vrijeme transfera 21
Igrajući za CSKA, s Wagnerom Loveom činio je jedan od najuzbudljivijih napadačkih tandema Europe. To ga je dovelo i u reprezentaciju Brazila, a ta je preporuka bila dovoljna za ManCity. Kako to često biva, mladić se nije snašao u Premier ligi - najveći je problem uvijek jezična barijera, a u Manchesteru nije bilo kolonije Brazilaca, kao što je to bio slučaj u Moskvi.

3. J. Saviola, prešao iz Rivera u Barcelonu 2001. godine
Cijena: 36 milijuna eura
Pozicija: napadač
Godine: 29, u vrijeme transfera 19
To je ljeto na Svjetskom prvenstvu U-20 Saviola predvodio Argentinu do zlatne medalje. Međutim, tijekom šestogodišnjeg boravka u Barceloni odigrao je samo jednu značajnu polusezonu (proljeće 2004), kada je s Ronaldinhom gotovo odveo Barcu do naslova nakon katastrofalnog početka. Na kraju je bez odštete prešao u madridski Real.

2. J.A. Reyes, prešao iz Seville u Arsenal 2003. godine
Cijena: 35 milijuna eura
Pozicija: napadač, ofenzivno krilo
Godine: 27, u vrijeme transfera 20
Tada najveća mlada nogometna nada zapela je za oko Arsena Wengera kao idealna zamjena za Dennisa Bergkampa. U početku nije izgledalo loše, ali nakon serije ozljeda i loše forme Reyes se jednostavno nije uspio nametnuti. Što je dulje bio u klubu, manje je igrao te je u tri sezone uspio postići samo 16 golova u Premier ligi. Vraćen je u Španjolsku za tri puta manji iznos.

1. N. Anelka, prešao iz Arsenala u Real 1999. godine
Cijena: 35 milijuna eura
Pozicija: napadač
Godine: 31, u vrijeme transfera 20
Najbolji dokaz da Wenger prepoznaje trenutak za prodaju igrača, iako on ima samo 20 godina! Real je pošto-poto htio Anelku te je bez većih trzavica isplatio potrebnu cifru, a dobio je izuzetno socijalno otuđenog mladića, koji teško uči jezik i kojeg momčad nikad nije prihvatila. Štoviše, na svojem je blogu svakodnevno olajavao kako klupske dužnosnike, tako i trenera i suigrače.