MLADE HOBOTNICE

Top 10 najboljih mladih golmana na svijetu

14.03.2011 u 11:38

Bionic
Reading

Izgleda da je na pomolu možda i najbolja vratarska generacija u dugo vremena. Sve redom ispod 25 godina, ovi mladići već su navikli na najjaču konkurenciju kako klupskih, tako i internacionalnih nadmetanja

Lijepo je kada i na relativnom početku karijere možete birati između klubova poput Bayerna ili Manchester Uniteda. Čini se da upravo takav ugodan izbor predstoji 'jedinici' njemačke reprezentacije, mladom Manuelu Neueru. Unatoč tek ranim dvadesetima, on je jedan od najboljih svjetskih golmana i gotovo da nema kluba koji ga ne bi želio između vratnica.

No nije jedini! Izgleda da je na pomolu možda i najbolja vratarska generacija u dugo vremena. Sve redom ispod 25 godina, ovi mladići već su navikli na najjaču konkurenciju kako klupskih, tako i internacionalnih nadmetanja. Smatramo da dotičnih deset ipak prednjači pred ostatkom konkurencije.

10. David Ospina, 22 godine
Klub: Nica
Reprezentacija: Kolumbija
Za razliku od svojih prethodnika, Ospina je golman izuzetno uravnoteženog karaktera, nesklon nestašlucima i atrakcijama. Zbog toga je vrlo pouzdan i jedan je od najzaslužnijih igrača zbog kojih Nica i dalje ima šansu ostati u prvoj ligi. Ako tako nastavi, ubrzo će u puno veći klub, jer interesa ima puno.

9. Sergio Romero, 24 godine
Klub: AZ Alkmaar
Reprezentacija: Argentina
Slično kao i kolega iz Kolumbije, Romero je primjer golmana koji nije tipičan Južnoamerikanac, nego je vrlo siguran i pouzdan, bez raznih izleta u prazno ili želje za driblanjem protivničkih napadača. Upravo je takav golman potreban reprezentaciji Argentine.

8. Salvatore Sirigu, 23 godine
Klub: Palermo
Reprezentacija: Italija
Kada je zamijenio Buffona tijekom Svjetskog prvenstva, solidno je odradio svoju ulogu iako su mu to bili prvi nastupi. Mada ne odskače po talentu, Sirigu je pravi primjer talijanskog golmana koji u suradnji s obranom kontrolira uvjete u šesnaestercu, a usto barata svim elementima golmanske tehnike.


7. Fernando Muslera, 24 godine
Klub: Lazio
Reprezentacija: Urugvaj
Kao što je Lazio ovogodišnje pozitivno iznenađenje talijanskog prvenstva, tako je bio i Urugvaj na Svjetskom prvenstvu. Dobar dio zasluga može preuzeti dotad relativno nepoznati Muslera, nevjerojatno talentiran golman – za njega ne postoji neobranjiv šut, no još mora raditi na golmanskoj tehnici.

6. Rene Adler, 23 godine
Klub: Bayer Leverkusen
Reprezentacija: Njemačka
Da nije bilo ozljede prije početka prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, vjerojatno bi Adler i dalje bio njemački broj 1. Ovako gleda u leđa Neueru i nada se novoj prilici. Od svih golmana na ovoj listi, Adler je najagilniji i najpokretljiviji, što mu omogućava nevjerojatne refleksne obrane kojima izluđuje protivničke napadače.

5. Igor Akinfejev, 24 godine
Klub: CSKA Moskva
Reprezentacija: Rusija
Smatra se da su golmani najpodcjenjenija 'roba' nogometnog tržišta, ali je svejedno za Akinfejeva došla ponuda od čak 30 milijuna eura od petrogradskog Zenita, koju je CSKA odbio. Kada mu se s vremena na vrijeme ne bi potkrao kakav pacerski gol, kotirao bi i više na ovoj ljestvici.


4. David de Gea, 20 godina
Klub: Atletico Madrid
Reprezentacija: Španjolska U21
Za svoju visinu od 192 centimetara, mladi je De Gea nevjerojatno pokretljiv i vižljast. Zahvaljujući tim karakteristikama, kao i iznimno dugačkim rukama, može dostići lopte za koje se čini da su već u mreži. Ipak, morat će dodati još pokoji kilogram da bi mogao bolje gospodariti svojim petercem.

3. Joe Hart, 23 godine
Klub: Manchester City
Reprezentacija: Engleska
Već se u prvoj utakmici sezone protiv Tottenhama vidjelo da Mancini nije pogriješio ostavivši puno iskusnijeg Givena na klupi. Hart se nekoliko puta ove sezone pokazao kao spasitelj Cityja, a rijetko se koji golman na svijetu može natjecati s njim u izlascima na visoke lopte i obranama šutova iz daljine.


2. Manuel Neuer, 24 godine
Klub: Schalke 04
Reprezentacija: Njemačka
Na kraju prijateljske utakmice Njemačke i Italije dobio je veliko priznanje – ruku mu je stisnuo Buffon i pokazao prema njemu kao da vidi svog nasljednika. Neuer doista ima sve kvalitete vrhunskog golmana, a zbog svoje jake muskulature i snage kontrolira šesnaesterac kao rijetko koji golman.

1. Hugo Lloris, 24 godine
Klub: Lyon
Reprezentacija: Francuska
Iako je Neuer dobio Buffonovu pohvalu i dres, Lloris ostaje predvodnik ove generacije mladih golmana. Već godinama standardno brani u dresu nacionalne selekcije i kluba koji redovito nastupa u Ligi prvaka, a dosad je pokazao samo sigurnost i pouzdanost koje redovito začini nevjerojatnim obranama.