NASILJE ZBOG RASIZMA

Traumatizirani Belle ispričao se zbog gluposti

11.03.2011 u 12:59

Bionic
Reading

'Dan danas u mojim ušima odzvanja ružno dovikivanje i prozivanje jednog dijela publike koja se prema meni vrijeđanjem i hukanjem odnosila kao prema majmunu, a te uvrede su čak dolazile i od pojedinih igrača protivničke momčadi', kaže Henri Belle koji je isprovociran nasrnuo na malog skupljača lopti

Vezni igrač NK Istre 1961 Henri Belle na klupskim web stranicama javno se ispričao roditeljima i djetetu, ali i cjelokupnoj nogometnoj javnosti koja je na utakmici 20. kola I. HNL u Osijeku vidjela njegovu, kako sam veli, neprimjerenu gestu. Naime, 22-godišnji Belle u 78. minuti utakmice, za vrijeme prekida igre, grubo je nasrnuo, pa čak i udario dječaka, pobirača lopti iza gola, za što je kažnjen novčanom kaznom i zabranom igranja tri utakmice.

'Iako sam po karakteru smirena osoba i cijeli život sam dao za nogomet te sam oduvijek bio posebno blizak djeci i obiteljskim vrijednostima bez ikakve diskriminacije i razlike među ljudima, otvorena srca došao sam u Hrvatsku da bih igrao nogomet jer nogomet je za mene sve u životu te kao svakom strancu koji prvi put dolazi u stranu državu potreban je jedan period adaptacije na novi život i ljude koji ga okružuju', veli ovaj mladi igrač pulskog prvoligaša porijeklom iz Kameruna te pojašnjava da je te subote, 5. ožujka, tijekom utakmice protiv Osijeka doživio traumatično iskustvo:

'Dan danas u mojim ušima odzvanja ružno dovikivanje i prozivanje jednog dijela publike koja se prema meni vrijeđanjem i hukanjem odnosila kao prema majmunu, a te uvrede su čak dolazile i od pojedinih igrača protivničke momčadi.'

'Mislio sam da će sudac već na početku mog ulaska u igru i prvih prozivanja i uvreda prekinuti i igru i dati upozorenje četvrtom sucu i delegatu, shodno napucima Uefe i Fife u odnosu na igrače druge boje kože, međutim, od svega toga ništa se nije dogodilo. Nastavio sam svoju igru i borio se za boje svoga kluba unatoč i daljnjim uvredama na svoj račun pri svakom mom kontaktu s loptom', opisuje tijek događaja koji su prethodili incidentu u 78. minuti.

'Iskreno žalim radi mog postupka i ispričavam se prije svega svom klubu, ljudima kojima su mi dali povjerenje i doveli me u ovu sredinu da igram za NK Istra 1961, a zatim i cjelokupnoj sportskoj javnosti. Javno obećavam da se ovako nešto više nikada neće dogoditi, ali i napominjem još jednom da ne mogu sakriti ogorčenje i revolt događajima s utakmice protiv Osijeka i apeliram na ljude koji vode nogomet u Hrvatskoj da se ubuduće najoštrije obračunaju s takvim stvarima kojima nije mjesto u sportu', poručuje Belle.