POSRNULI VELIKANI

Sedam razočarenja liga Petice

04.03.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Možete li samo zamisliti koliko su živaca potrgali igrači Juventusa svojim navijačima kada su na vlastitom stadionu izgubili od ekipa poput Parme ili Bologne? A što tek reći za Werder ili Wolfsburg, ekipe koje se bore za opstanak, a prije sezone su očekivale borbu za vrh?

Ponekad stvari jednostavno ne idu po planu – novopridošli igrači se ne uklope u momčadi, ozlijede se najvažnije karike momčadi i kola začas krenu nizbrdo. To su samo neki od problema koji prate ovih sedam ekipa – razočarenja liga Petice.

7. Olympique Lyon

Prvenstvo: peto mjesto, 42 boda u 25 utakmica.
Europa: Liga prvaka, osmina finala.
Predsezonska očekivanja: prvaci Francuske, barem četvrtfinale Lige prvaka.
Uzroci neuspjeha: nekompletiran igrački kadar, odlazak s funkcije Bernard Lacombea od prije dvije sezone.

Dobre vijesti: unatoč vrlo malom bodovnom učinku, prvoplasirani im bježi ne toliko velika četiri boda, a mjesto u Ligi prvaka za samo tri. Zbog toga im je, uz samo mali porast forme, prvenstvo i dalje nadohvat ruke, iako više definitivno nisu dominantna sila francuskog prvenstva.

Dugoročna prognoza: vrlo neizvjesno. Koliko god se predsjednik Aulas zaklinjao u trenera Puela i kvalitetu njegova posla, očito je povlačenje Bernarda Lacombea bio trenutak silazne putanje za klub. Prijeko im je potreban kvalitetan sportski direktor jer Puel ne može sam.

Lavovi u Francuskoj više nisu dominantni, a u Ligi prvaka su uvijek blizu vrha

6. Sevilla

Prvenstvo: sedmo mjesto, 38 bodova u 26 utakmica.
Europa: Europska liga, ispali nakon skupina od Porta.
Predsezonska očekivanja: borba za vrh u prvenstvu, prolaz grupnog dijela Lige prvaka.
Uzroci neuspjeha: loša forma te problemi s ozljedama i umorom ključnih igrača (J. Navas, L. Fabiano), učestale promjene trenera.

Dobre vijesti: iako tijekom zadnjih par godina nisu dobro obavljali transfer kampanje, ove su zime kupili dva odlična igrača (Rakitić, Medel) za zanemarive novčane iznose. Momčadski kadar izgleda i više nego dobro, samo im je potrebno uloviti par pobjeda zaredom kako bi dobili samopouzdanje.

Dugoročna prognoza: momčad ima dobar miks iskustva i mladosti, pokrivena je na svim pozicijama i samo je potrebno malo stabilnosti kako bi opet postala momčad iz samog vrha. Ukoliko se na ljeto pojača s još dva obrambena igrača, bit će opet u konkurenciji za vrh.

5. Liverpool

Prvenstvo: šesto mjesto, 39 bodova u 28 utakmica.
Europa: Europska liga, osmina finala.
Predsezonska očekivanja: borba za naslov u prvenstvu, osvajanje Europske lige.
Uzroci neuspjeha: financijski problemi prerasli u krizu upravljanja klubom, prodaja ključnih igrača poput Mascherana i Torresa.

Dobre vijesti: najbolja moguća vijest je izvrsna forma i četiri pobjede u posljednjih pet susreta. Ako se akvizicije Suarez i Carrol brzo prilagode mogli bi preskočiti koju stepenicu na ljestvici, iako su prva četiri mjesta jako daleko. Iznenađujuće su dobro podnijeli odlazak prvog topnika Fernanda Torresa.

Dugoročna prognoza: Liverpool ipak nikada neće hodati sam. Zbog svog mitskog statusa među navijačima i općenito veličine kluba, neće trebati dugo da Liverpool ponovno stane na noge. Sada im je bitno dokopati se barem europskih mjesta, kako sljedeće sezone blagajna ne bi bila potpuno prazna.

Čudo u Istanbulu, jedna od svijetlih točaka Liverpoola

4. Atletico Madrid

Prvenstvo: osmo mjesto, 35 bodova iz 26 utakmica.
Europa: Europska liga, završili natjecanje u grupnom dijelu.
Predsezonska očekivanja: barem treće mjesto prvenstva, borba za obranu titule Europske lige.
Uzroci neuspjeha: katastrofalna defanzivna igra unatoč pojačanjima na tim pozicijama, umor i ozljede Aguera i Forlana.

Dobre vijesti: i dalje su potencijalno odlična momčad, sastavljena od internacionalaca vrhunske klase. Na zimu su se dodatno pojačali, ali zasad od toga nema nikakvog učinka. Mogu se samo nadati da će prisutna individualna igračka kvaliteta kad-tad biti pretočena u seriju pozitivnih rezultata.

Dugoročna prognoza: sada je potpuno jasno da aktualni trener Sanchez Flores neće dočekati sljedeću sezonu. Atletico ima gotovo kompletiran kadar i, ukoliko zadrži sve ključne igrače te njima pridoda još pojačanje ili dva, uz kvalitetnog bi trenera mogli i zaprijetiti velikom dvojcu španjolske lige.

3. Juventus

Prvenstvo: sedmo mjesto, 41 bod iz 27 utakmica.
Europa: Europska liga, završili natjecanje u grupnom dijelu.
Predsezonska očekivanja: borba za naslov Italije, proljeće u Europi.
Uzroci neuspjeha: posljedice Calciopolija koje se i dalje osjećaju, loše kupovine i prodaje igrača, predvidljivi formacijska i taktička shema.

Dobre vijesti: mogu se tješiti činjenicom da su ovogodišnja pojačanja poput Krasića i Aquilanija vrlo brzo postala nositelji igre i donijela novu kvalitetu. Također su u derbi utakmicama uspjeli nadmašiti oba milanska kluba, tako da su pokazali da momčad vrijedi više od aktualnog bodovnog stanja.

Dugoročna prognoza: teško je o tome govoriti nakon domaćih poraza od fenjeraša poput Bologne ili Parme. S druge strane, Juventus je prevelik klub s ogromnom navijačkom bazom i bogatom povijesti, a da se s vremenom ne bi postavio na noge. Otvoreno ostaje koliko će taj proces trajati.

2. Werder Bremen

Prvenstvo: 15. mjesto, 25 bodova iz 24 utakmice.
Europa: Liga prvaka, završili natjecanje u grupnom dijelu.
Predsezonska očekivanja: kvalifikacija u europska natjecanja, proljeće u Europi.
Uzroci neuspjeha: loše vođenje klupske transfer-politike, trajne ozljede ključnih obrambenih igrača.

Dobre vijesti: vrlo ih je malo. Zadnja utakmica protiv Bayera iz Leverkusena ostavlja tračak nade jer se ekipa vratila iz mrtvih, nadoknadivši dva gola zaostatka u zadnjih deset minuta. Ako se uskoro ne trgnu i počnu igrati sukladno renomeu kluba, eto ih dogodine u drugoj ligi.

Dugoročna prognoza: predstoji im sveobuhvatan proces stvaranja nove momčadi. Ključni igrači – Frings, Pizarro, Borowski, svi su redom tridesetogodišnjaci, a neki igrači jednostavno kvalitetom ne pripadaju u tu ekipu. Mogu li to srediti aktualni trener Schaaf i sportski direktor Allofs, ostaje nam vidjeti.

1. Wolfsburg

Prvenstvo: 14. mjesto, 26 bodova iz 24 utakmice.
Europa: -
Predsezonska očekivanja: borba za naslov prvaka Njemačke.
Uzroci neuspjeha: previše promjena igračkog kadra, nemiri u svlačionici, odlazak Misimovića i nedavno Džeke.

Dobre vijesti: dvije su trenutačno dobre vijesti za Wolfsburg: u zadnjem su kolu pobijedili direktnog konkurenta u borbi za opstanak Borussiju iz Mönchengladbacha, a čini se da je ostatak društva iz donjeg doma lige u još lošijem stanju nego momčad iz 'vučjeg grada'.

Dugoročna prognoza: budućnost im je vrlo neizvjesna. To nije klub velikog statusa da se mogu bez problema vratiti u vrh, nego to tek trebaju postati. Iako imaju iza sebe velikog sponzora Volkswagen, tijekom ove je sezone postalo jasno da to nije dovoljno za sportski uspjeh.

Wolfsburg je 2009. bio prvak