ZAJEDNO ZA DINAMO:

'Zdravko Mamić krši zakon, a ne sin Mario'

24.02.2011 u 18:26

Bionic
Reading

Samo nekoliko sati nakon što se izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić objavio da će njegov sin Mario nakon povratka iz inozemstva ukinuti svoju menadžersku licencu, putem priopćenja javili su se iz građanske inicijative 'Zajedno za Dinamo' navodeći da zakon ne krši Mario Mamić, već njegov otac Zdravko

Nakon sjednice Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza novinari su okružili izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, koji se medijima požalio da mu je muka od svega te da bi najradije otišao iz Hrvatske. No, isto tako, Mamić se osvrnuo na dopis Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u kojem se njegovo ime dovodi u vezu sa sukobom interesa. Tada je Zdravko Mamić kazao da će njegov sin Mario ukinuti menadžersku licencu.

Nešto kasnije priopćenjem, koje donosimo u cijelosti, oglasila se građanska incijativa 'Zajedno za Dinamo' u kojem žale što će Mario Mamić ukinuti licencu, ali naglašavaju – u sukobu interesa je njegov otac Zdravko Mamić.

Izražavamo žaljenje najavom izvršnog dopredsjednika NK Dinamo Zdravka Mamića da će se njegov sin Mario Mamić zbog Zakona o športu prestati baviti menadžerstvom. Onaj koji krši zakon NIJE Mario Mamić, već njegov otac Zdravko Mamić, koji ne samo zbog toga, nego i zbog toga što se protiv njega trenutačno vodi kazneni postupak zbog torbarenja dionicama, treba napustiti sve (podvlačimo, sve) funkcije u športu, uključujući onu u HNS-u. Kao što je sam izvršni dopredsjednik kluba rekao, njegovo dijete ima se pravo baviti poslom kojim želi, a ne biti žrtva očevih ambicija.

Također, još jednom upozoravamo na notornu činjenicu da je Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa jedino odgovorno i NADLEŽNO za rješavanje tog i drugih problema kako u NK Dinamu tako i u HNS-u, gdje je jasno vidljivo da osobe s kaznenim postupcima protiv sebe (Damir Vrbanović, Zdravko Mamić, Srećko Ferenčak...) opstaju kao meritorne i kompetentne za obavljanje djelatnosti kao što su vođenje športskih institucija. Ministar Radovan Fuchs bi već sutra mogao, da želi, zadužiti službenika za provođenje inspekcijskog nadzora u NK Dinamo i sportskim tijelima. Takve su njegove zakonske ovlasti. Želimo da javnost i mediji prepoznaju njegovu nadležnost po zakonu i da ne nasjedaju priči da je za zakonitost u NK Dinamo nadležan Hrvatski nogometni savez. Zaštita zakonitosti nije posao nikoga drugog osim države, u prvom redu nadležnog ministra za šport i ne radi se o nikakvom miješanju u unutarnju organizaciju športa.

Tražimo od ministra Fuchsa i MZOŠ-a da, sukladno sa čl. 13 Zakona o športu, kroz inspekcijski nadzor nalože da sve osobe protiv koje se vode kazneni postupci budu razriješene njihovih funkcija. To nije MOGUĆNOST koju Ministarstvo može ili ne mora iskoristiti, to je njegova DUŽNOST. Izjave ministra Fuchsa o tome kako se politika ne smije miješati u sport osuđujemo kao još jedan pokušaj odbacivanja nadležnosti i odgovornosti jer se ovdje radi isključivo o PROVOĐENJU ZAKONA, a ne o bilo kakvoj intervenciji politike.

Potvrda o nekažnjavanju koju je Zdravko Mamić teatralno predstavio novinarima također nema nikakvog značenja. Zakon je jasan, osobe protiv kojih se vodi kazneni postupak, a ne one nekažnjavane, ne smiju biti u tijelima športskih udruga.

Sramotno je i pogubno po hrvatski šport da MZOŠ ne radi svoj posao, stoga smo sve bliži najavljenoj mogućnosti organiziranja masovnog prosvjeda članova i navijača NK Dinamo
', stoji u priopćenju.