STRAH OD FIFE

'Cirkusanti' HNS-a u rangu Iraka i Nigerije

21.02.2011 u 16:13

Bionic
Reading

Nakon tvrdnji aktualnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića kako Hrvatskoj zbog događaja na 'Štimčevoj skupštini' možda prijeti i isključenje iz kvalifikacija za EP 2012. godine provjerili smo protiv kojih su zemalja i pojedinaca Fifa i Uefa poduzimale određene sankcije

Posljednji koji se našao na udaru Fife bio je izraelski izbornik Luis Fernandez zbog navodnog dugovanja katarskom klubu Al Rayyan kojeg je vodio 2005. godine. Fifa je zatražila od Izraelskog nogometnog saveza momentalnu suspenziju francuskog stručnjaka, no Izraelci su Fernandezu dali rok do 4. ožujka da riješi problem ili će ga suspendirati, a vrlo vjerojatno i uručiti otkaz.

U listopadu prošle godine Fifa je suspendirala Nigerijski nogometni savez zbog uplitanja vlade u rad tog saveza. U Nigeriji se protiv članova Izvršnog odbora saveza vodio sudski postupak, glavnom tajniku je nigerijski predsjednik naredio da podnese ostavku, a ministar sporta odredio je koji će klubovi igrati u prvoj ligi. Zabrana je privremeno ukinuta.

Sredinom prošle godine pod suspenzijom je bio i Salvador jer je lokalna vlada odbila priznati nove čelne ljude nogometnog saveza te srednjoameričke zemlje, no koncem svibnja zabrana je ukinuta.

U studenom 2009. godine Fifa je suspendirala Irak iz međunarodnih natjecanja, jer je nacionalni Olimpijski odbor raspustio Izvršni odbor Iračkog nogometnog saveza (IFA), što je bio rezultat spora oko kontrole nad tim sportom koji je trajao godinu dana. To je bila druga zabrana nastupanja za Irak u 18 mjeseci. Prva je trajala samo tri dana, dok je druga trajala do ožujka prošle godine kada je IFA dobio 'potpunu neovisnost'.

U rujnu iste godine suspendiran je i nogometni savez Bruneje i to jer je Brunejska vlada raspustila nogometni saveza i utemeljila paralelni, čemu se FIFA protivi. Suspenzija još uvijek traje.

U kolovozu 2008. godine Fifa je suspendirala Peru iz svih međunarodnih natjecanja zbog sukoba između Peruanskog nogometnog saveza (FPF) i vlade u toj južnoameričkoj državi, no zabrana je ubrzo ukinuta.

Neko vrijeme pod suspenzijom su bili Kuvajt i Samoa, također zbog miješanja vlade u izbor nogometnih čelnika, te Kenija zbog kaosa koji je vladao u nacionalnom prvenstvu. Kenijski nogometni savez i tamošnje Udruženje prvoligaša sporili su se u listopadu 2006. godine oko nadležnosti nad prvenstvenim natjecanjem. Tako je u samo dvije godine Kenijski nogometni savez po drugi puta zaradio suspenziju od Fife. Godine 2004. Fifa ih je suspendirala zbog toga što su se kenijske vlasti miješale u poslove Nogometnog saveza