ZA PREKID TRADICIJE

Po prvu pobjedu protiv Čeha i u Puli

08.02.2011 u 21:00

Bionic
Reading

U srijedu od 17.45 sati Hrvatska će u Puli igrati prijateljsku utakmicu sa selekcijom Češke. Iako se ovo broji tek kao drugi dvoboj Hrvatske u Puli, zapravo je treći jer u siječnju 2001. ovdje je igrala i hrvatska B selekcija

Osim premijernog otvaranja novouređenog gradskog stadiona u Puli, Aldo Drosina, Hrvatska će imati priliku prekinuti i neugodnu tradiciju. Naime, u dva dosadašnja ogleda u Puli, Hrvatska nije osjetila slast pobjede. 


U pripremama za SP 1998. godine Hrvatska je igrala u Puli protiv reprezentacije Slovačke i izgubila 2:1. Reprezentaciju je, naravno, vodio Ćiro Blažević, a jedini gol za 'kockaste' zabio je Goran Vlaović u 45. minuti. Blažević je tada izveo sljedeći sastav: Ladić (46' Vasilj), Šimić, Jarni (46' Šerić), Štimac, Soldo (46' Jurić), Bilić (70' Tudor), Prosinečki (79' Kozniku), Boban, Šuker, Asanović (63' Marić), Vlaović.

Tri i pol godine kasnije, točnije 30. siječnja 2001, Hrvatska je na pulskom stadionu dočekala Rumunjsku. Bio je to ujedno i premijerni dvoboj Mirka Jozića, koji je na klupi naslijedio Miroslava Ćiru Blaževića i potom u nastavku kvalifikacija uspio izboriti odlazak na svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Hrvatska, pod nazivom B selekcija, za koju su tada zaigrali standardni reprezentativci Igor Tudor i Goran Vlaović te kasnije Ivan Leko, Hrvoje Vejić, Tomo Šokota, pa i sadašnji prvi vratar Vedran Runje s rumunjima je odigrala 2:2, a strijelci za Hrvatsku bili su Vlaović (46. minuta) i Tudor (67.).

Što se ogleda s Česima tiče, Hrvati su protiv njih dosad igrali samo jednom. Bilo je to u finalu prijateljskog turnira kralja Hassana u Maroku 1996. godine, a dvoboj je u regularnih 90 minuta završio bez pobjednika 1:1. Istina, potom je u raspucavanju s bijele točke Hrvatska bila uspješnija, ali još se uvijek čeka ona prava pobjeda. Hrvatsku je na tom turniru vodio Ćiro Blažević, a igrali su Dražen Ladić, Niko Kovač, Robert Jarni, Igor Štimac (od 75' Dubravko Pavličić), Nikola Jerkan, Zvonimir Soldo, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Goran Vlaović, Nenad Pralija (od 83' Robert Špehar) i Igor Cvitanović.