PRAZNE PUŠKE

Top 10 neučinkovitih napadača Europe

26.01.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Koliko smo se puta nakon ponavljanja nekog velikog promašaja zapitali je li to teže zabiti ili promašiti. Ovo je priča o 10 nogometaša koji su se baš ispromašivali ove sezone i zaslužili dobar koeficijent na kladionici da - neće zabiti

Što može navijačima i trenerima pojesti više živaca - neučinkovit napadač ili golman sklon primanju jeftinih golova? Teško je reći. Ipak, u ovom ćemo se tekstu osvrnuti na deset napadača iz europskih liga na koje se ne bismo kladili da će 'iz broda pogoditi more'.

Neki od odabranih spomenutih igrača su u suštini dobri, pa čak i odlični nogometaši koji jednostavno igraju lošu sezonu. No pred kraj liste dolazimo do igrača koji nas, kao i protivničke navijače, već godinama uveseljavaju svojim promašajima.

10. L. Toni, napadač Juventusa, igrao za Genou
3 pogotka u 17 utakmica Serie A
Bivši najbolji strijelac talijanske lige koji je kasnije u Bayernu, zajedno s Kloseom, činio jedan od najučinkovitijih napadačkih dueta Europe, prolazi kroz crni period svoje karijere. Zbog godina više nije agilan kao prije, a pokretljivost, koja mu nikada nije bila neka vrlina, sada mu počinje predstavljati ozbiljan problem.

9. G. Agbonlahor, napadač Aston Ville
Bez pogotka u 14 premierligaških utakmica
Jedan si engleski reprezentativac, po vokaciji napadač, ne može dopustiti da ne postigne nijedan pogodak u 14 utakmica, od kojih je većinu i započeo. Morat će vrlo brzo poboljšati koncentraciju pred golom ukoliko želi ući u društvo elitnih napadača, a ne biti vječiti potencijal. Činjenica da puno radi za ekipu samo je djelomično opravdanje.

8. P. Guerrero, napadač HSV-a
2 pogotka u 13 bundesligaških utakmica
Početkom prošle sezone Guerrero je bio najveći Hamburgov napadačaki adut, a onda mu se dogodio prijelom noge, zbog čega je propustio ostatak sezone. Iako je sada fizički uglavnom zdrav, izgleda da se psihički još nije oporavio od te ozljede, jer igra bez potrebnog žara, a i napadački mu je učinak mizeran.

Ovako je Guerrero igrao - nekad!


7. M. Mandžukić, napadač Wolfsburga
Bez pogotka u 15 bundesligaških utakmica
Mada nije započeo većinu odigranih utakmica, Mandžukić je dobio sasvim solidnu minutažu koju je morao bolje iskoristiti. Olakšavajuća mu je okolnost to što mu je ovo tek prva sezona u jakoj ligi, pa treba proći vrijeme prilagodbe. Ipak, da mu je u prvom kolu ušao šut s tridesetak metara protiv Bayerna, stvari bi vjerojatno drugačije krenule.

6. A.-P. Gignac, napadač Marseillea
2 pogotka u 15 utakmica francuskog prvenstva
Najbolji strijelac francuskog prvenstva otprije dvije sezone prolazi težak period prilagodbe na veliki klub. Bez sumnje, riječ je o odličnom igraču i napadaču koji će, ako želi igrati za klub i reprezentaciju na najvišoj nogometnoj razini, morati početi rješavati velike utakmice, jer hat-trick u pobjedi 7:0 protiv Žiline ne vrijedi baš mnogo.

5. P. Crouch, napadač Tottenhama
1 pogodak u 23 premierligaške utakmice
Iako je igrao u velikim klubovima poput Liverpoola i Tottenhama, s odličnim veznim igračima i mnogo stvorenih prilika, Peter Crouch je dosad postigao najviše 10 pogodaka u jednoj prvenstvenoj sezoni. Ove sezone neće ni toliko, jer je dosad postigao samo jedan. Malo je to za napadača, iako mu se mora priznati osam upisanih asistencija.

'Zlatno vrijeme' Petera Croucha


4. M. Berg, napadač PSV-a na posudbi iz HSV-a
4 pogotka u 13 utakmica nizozemskog prvenstva
Na ljeto 2009. Berg je bio jedan od najboljih igrača iznimno jakog europskog prvenstva do 21 godine. Na račun toga i odličnih igara u Heerenvenu postao je najskuplja akvizicija u povijesti HSV-a. Otada ne može nikako naći formu, čak ni u nizozemskom prvenstvu, gdje igra za klub za koji napadači lako zabijaju i po nekoliko golova po susretu.

3. D. N'Gog, napadač Liverpoola
2 pogotka u 18 premierligaških utakmica
Teško Liverpoolu kada se ozlijedi Fernando Torres! U nekoliko navrata ove sezone na terenu ga je, u roli centralnog napadača, mijenjao N'Gog, i svaki je put samo potvrdio koliko je Torres za Liverpool bitan igrač. Iako za njega još ima vremena (ima 21 godinu), najčešće se već i u toj dobi vidi tko je, a tko nije, pravi igrač.

2. H. Postiga, napadač lisabonskog Sportinga
2 pogotka u 12 utakmica portugalske prve lige
Postiga je jedan od igrača koji nas već godinama zabavljaju svojim promašajima i na klupskoj i na reprezentacijskoj razini. Neovisno o tome igrao za Sporting, Porto ili Tottenham, Postiga će vješto postići da njegov trener ostane bez barem dijela kose. Zbog toga su u Portugalskom nogometnom savezu morali moliti 30-godišnjeg Liedsona da uzme državljanstvo.

1. G. Samaras, napadač Celtica
2 pogotka u 13 utakmica škotske prve lige
Iako mu se mora čestitati na dva postignuta pogotka u velikom derbiju protiv Rangersa, ostaje činjenica da je Samaras odradio cijeli prvi dio sezone bez postignutog pogotka. Tragedija je utoliko veća ako znamo da on igra u ligi i klubu gdje je Henrik Larsson redovito postizao i po 40 golova po sezoni. Ako Samaras postigne četiri, bit će to uspjeh.

Dva gola Rangersima ipak nisu dovoljna za prolaznu ocjenu