ZBOGOM, ZOKI

Umro Zoran Aplenc, tata malog nogometa

06.01.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Zagreb i njegova gradska mitologija danas su ostali bez jednog od svojih autentičnih junaka s asfalta, osnivača i spiritus movensa zagrebačke malonogometne scene, Zorana Aplenca

Aplenc je umro u 54. godini nakon kratke bolesti, svega nekoliko tjedana nakon što je na turniru Kutija šibica primio svojevrsno priznanje za životno djelo. U zadnja tri desetljeća, gotovo od samih početaka Kutije, upravo je Zoki bio voditelj natjecanja na najvećem i najpoznatijem malonogometnom turniru u Hrvatskoj, bivšoj Jugoslaviji i šire.

A još prije 40-ak godina, na kultnom betonskom igralištu Keglbajs (Keglić) kod Zapadnog kolodvora, Aplenc i njegovi prijatelji 'izmislili su' scenu malog nogometa u glavnom gradu Hrvatske. Godine 1973. prvi put su organizirali Prvenstvo Zagreba u malom nogometu. Natjecanje se održalo do 1996, a 80-ih je, na vrhuncu popularnosti, brojalo čak šest liga.

Premda se Aplenca smatra jednim od osnivača malog nogometa u Zagrebu, malo je onih koji su ga vidjeli kako nogomet igra. Naime, negdašnji košarkaš Lokomotive kao tinejdžer je teško stradao u željezničkoj prometnoj nesreći nakon koje je ostao bez obje noge.

Akteri uzbudljivog zagrebačkog malonogometnog života stvorenog 70-ih i 80-ih pamte Aplenca kao jednog od najdruštvenijih među njima. Taj momak, koji je poznavao neobično mnogo ljudi, i oko čijeg je entuzijazma stvorena cijela jedna amaterska sportska kultura koju mnogi danas uzimaju zdravo za gotovo, vjerojatno neće dobiti uličicu oko Keglića. Ali u onoj 'tajnoj povijesti Zagreba', koja se piše usmenom predajom po birtijama i kvartovskim tribinama, Zoran Aplenc odavno je jedan od junaka zagrebačkih priča.