KODEKS NA DJELU?

U četvrtak natječaj za predsjednika Hajduka

28.12.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Premda se tvrdi da će uvjeti natječaja biti potpuno usklađeni s Torcidinim Kodeksom, u njima nema ključnog detalja: programa rada. Nasljednika Joška Svaguše birat će posebno povjerenstvo čiji se sastav zasad krije od javnosti

Javni natječaj za novog predsjednika Hajduka, nakon što je splitski gradonačelnik Željko Kerum teatralno smijenio Joška Svagušu, bit će objavljen u četvrtak, 30. prosinca, u Narodnim novinama te na web stranici kluba. Ovu informaciju potvrdili su nam Hajdukov odvjetnik Vinko Radovani i predsjednik Nadzornog odbora Petroslav Sapunar.

Novog predsjednika kluba birat će posebno, već odabrano povjerenstvo, no njegov sastav zasad se krije od javnosti.

'U njemu će sjediti neki članovi Nadzornog odbora, ali i drugi, kompetentni ljudi sa strane', jedino je što nam je kazao Sapunar.

Iz zasad tajnovitog teksta natječaja uspjeli smo doznati da će rok za prijavu kandidata biti dvadeset dana te da bi mandat budućeg Hajdukova predsjednika trebao trajati tri godine. Uvjeti natječaja navodno su usklađeni s Kodeksom upravljanja Hajdukom, koji je na Torcidino višegodišnje inzistiranje ugrađen u temeljne dokumente kluba, no čini se da je izostavljen ključni detalj: od kandidata se neće tražiti program rada i vizija budućnosti Hajduka u iduće tri godine.

'Mogu potvrditi da će se zahtijevati visoka stručna sprema, najmanje pet godina radnog iskustva, potvrda o nekažnjavanju i dokaz da ne postoji sukob interesa', kazao nam je klupski odvjetnik Vinko Radovani. Program rada, dodaje, nije uključen u obvezne uvjete jer će se taj detalj provjeravati na 'usmenom dijelu testiranja kandidata'.

'Svi koji zadovolje osnovne uvjete bit će pozvani na razgovor', tvrdi Radovani, dok Sapunar dodaje da traženje programa rada ne bi bilo pošteno prema većini kandidata 'jer bi oni koji su danas involvirani u rad kluba imali prednost'.

Kako se splitski gradonačelnik Željko Kerum posljednjih dana javno distancira od Hajduka, pa čak tvrdi da se nikada nije miješao u rad kluba (!), mnogi su povjerovali da je raspisivanje natječaja dokaz da je odlučio potpuno izbaciti politiku i 'rodijaštvo' s Poljuda. Ipak, to će moći dokazati tek ukoliko se natječaj za predsjednika provede potpuno pošteno i transparentno – a čini se da zapinje već na prvom koraku. Naime, čak je i Duško Mucalo na natječaju za intendanta HNK morao sastaviti kakav-takav program rada…