KUP UEFA

Petrić i Olić kod NEC-a, derbi u Bremenu

18.02.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Nakon zimske stanke ponovno će klubovi zagospodariti europskim nogometnim travnjacima. Na rasporedu su prve utakmice šesnaestine finala Kupa Uefa. Među onim klubovima koji su ostali u natjecanju, nekoliko je vrhunskih koji s pravom očekuju da će se kvalificirati u finale

Finale Kupa Uefa održat će se 20. svibnja na stadionu Sükrü Saracoglu u Istanbulu, a na putu do finala preostalim klubovima ostalo je još nekoliko stepenica. Milan, Valencia, Šahtar, CSKA Moskva, prošlogodišnji osvajač Zenit samo su neki od velikih klubova koji s pravom gledaju prema finalu, no tu je još desetak onih koji mogu pomrsiti račune onim najboljima.

Od hrvatskih igrača koji nastupaju u Kupu Uefa, tu su Ognjen Vukojević koji brani boje kijevskog Dinama, Ivica Križanac iz Zenita, Jurica Vranješ iz Werdera, Šahtar Darija Srne, Tottenham Luke Modrića te Standard Tomislava Mikulića te Ivica Olić i Mladen Petrić koji su članovi HSV-a.

Dinamo K. – Valencia

Po prvi puta će se ova dva kluba susresti u nekom europskom natjecanju. S obzirom na trenutnu situaciju, kijevski Dinamo našeg Vukojevića favorit je protiv španjolske Valencije koja u svojim redovima ima nekoliko izvanrednih igrača, no financijska situacija joj je potpuno poremetila planove.

Zenit – Stuttgart

Zenit je prošle sezone osvojio Kup Uefa, a ove je sezone ušao kao treći u skupini Lige prvaka. Iako ima pedigre od prošle sezone, teško da bi ove mogao ponoviti ovaj uspjeh. Prodali su svoju najveću zvijezdu Andreja Aršavina, te im sada igra ovisi o Anatoliju Timoščuku. Stuttgart je kvalitetom u rangu Zenita, te je teško prognozirati pobjednika njihovog međusobnog ogleda.

Werder – Milan

Najatraktivniji par šesnaestine finala Kupa Uefa bit će upravo ovaj. Oba kluba su nakrcana južnoameričkim zvijezdama. Brazilac Diego glavni je igrač bremenskog Werdera, dok Milan ima Kaku, Ronaldinha, Pata, ali i Davida Beckhama. Povijest govori da su 'rossoneri' veliki favoriti, s tim da Milan još nije poražen u Bremenu. Vrlo lako je moguće da se ta tradicija i nastavi.


Od ostalih parova, valja napomenuti da će HSV Ivice Olića i Mladena Petrića gostovati u Nizozemskoj protiv NEC-a i ne treba biti veliki genije da se ustanovi da je njemački klub favorit u ovom ogledu. Da podsjetimo, taj isti NEC je bio u skupini s Dinamom i na kraju prošao dalje. Bivši igrač 'modrih' Tomislav Mikulić sa svojim Standardom iz Liegea odlazi u Portugal na noge Bragi i to će biti zanimljiv ogled dviju čvrstih momčadi.

Parovi šesnaestine finala:

Dinamo Kijev – Valencia
Zenit – Stuttgart
Olympiacos – St. Etienne
Aston Villa – CSKA Moskva
Werder – Milan
Sampdoria – Metalist
NEC – HSV
PSG – Wolfsburg
Bordeaux – Galatasaray
AaB – Deportivo
Braga – Standard

U četvrtak:

Lech – Udinese
Šahtar – Tottenham
Kobenhavn – Twente
Fiorentina - Ajax