FACE S VELIKIH EKRANA

11 nogometnih filmskih junaka

27.10.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Nogomet je odavno postao više od guranja lopte, danas vas nogometaši 'napadaju' iz svih javnih sfera, iz reklama, pjesama, politike, ali prvenstveno s filma. Prenosimo izbor jedanaestorice koja su ostavila najdublji trag u sedmoj umjetnosti

Blog Soccerlens.com ponudio je izbor nogometaša – glumaca, pa izvolite.

Pele

Jedan od najupečatljivijih filmskih nogometnih uradaka naslova 'Bijeg u pobjedu' prilično je dojmljiva priča o zarobljenicima nacističkog logora u 2. svjetskom ratu koji nogometom zarađuju nešto bolje uvjete od kolega. Na kraju odigraju dvoboj sa sastavom Trećeg Reicha nakon čega kroz gomilu navijača bježe u slobodu. Dvoboj, naravno, nisu izgubili, a heroj remija je Pele. Osim njega, pojavljuje se Bobby Moore i još nekoliko igrača Ipswicha koji su osvojili Kup Uefa.



David Beckham

Beckham nije uopće sudjelovao u filmu posvećenom njemu ('Bend it like Beckham'), ali je debitirao s kolegama iz Reala u filmu 'Goal'. Radnja se vrti oko mladog Meksikanca koji dolazi u Newcastle, a osim Beckhama uloge imaju i Raul i Zidane. U jednom kadru pojavljuje se i Igor Bišćan koji zabija za Liverpool i glavnog junaka baca u očaj. Film je, iako za to nije bilo realne potrebe, doživio i dva nastavka, pa je to jedna od najbljeđih trilogija ikada snimljenih.

Eric Cantona

Osebujna ličnost 'Kralja Erica' jednostavno nije mogla proći bez zumiranja kamera, a prvu je ulogu ostvario kraj zanosne Cate Blanchett u uradku naslova 'Elisabeth' i ostavio vrlo dobar dojam. Nastupio je u gomili francuskih filmova, a nedavno je bio i naslovna uloga u filmu 'Tražeći Erica' koji obrađuje život poštara opsjednutog Cantonom i Unitedom.

Zinedine Zidane

Veliki Zizou ponio je čitav teret filma: 'Zidane: Portret 21. stoljeća', u kojemu sasvim prirodno odrađuje ulogu samoga sebe iz vremena kada je igrao u Realu. Vjerno je preslikana njegova dnevna rutina i mečevi, a u priču je uspješno unio i elemente drame.



Vinnie Jones

Grubijan iz Walesa sasvim je sigurno najveće glumačko ime među nogometašima. Kao i na terenu, uvijek je ostavljao dojam notornog kriminalca, nijednom redatelju nije palo na pamet ostaviti mu ulogu brižnog oca ili ljubitelja poezije. Pucnjava i pljuvanje, to je bio sažetak njegovih uloga u kojima nije bilo previše glume, a tako je uvijek najbolje. Najpoznatiji film u kojemu je imao ozbiljnu ulogu bio je 'Nestali u 60 sekundi'.

Paul Breitner

Oštri njemački veznjak dvije godine nakon osvajanja mundijala s Elfom prebacio se i na filmsko platno. Okušao se u popularnom špageti-vesternu 'Potato Gritz' u kojemu glumi člana grupe Nijemaca koji se nastanjuju na američkom Divljem zapadu. Nakon 10 godina snimio je i film 'Kunyonga – Ubojstvo u Africi' i tada konačno shvatio da to nije posao za njega.



Ronaldo (onaj pravi)

Dok se portugalski šminker još uvijek pojavljuje isključivo u reklamama, njegov slavni imenjak iz Brazila pokušao je nešto učiniti i na filmskom planu. Rezultati nisu ni približno očaravajući kao pred golmanima, ali ostat će upisano da je 'Il Fenomeno' glumio sebe u brazilskom filmu posvećenom nogometu, a debitirao je i izrečenom jednom rječju u satiričnom dokumentarcu 'Mike Bassett: Engleski trener'.



Diego Maradona

Maradona. Priča za sebe. Debi je došao nesvjesno kada je skupina engleskih klinaca krenula u Argentinu da se upozna s idolom. Došli su mu pred kuću i pitali za razgovor, a on ih je pustio unutra bez da je znao o čemu je riječ. Kamere nisu smjele biti upaljene, ali dečki su napravili film od putovanja i kratkog razgovora ispred Diegove kuće. Kasnije je Kusturici dozvolio da napravi autobiografski dokumentarac koji je ispao izvrsno.

Savršen prikaz Maradone u samo jednom spotu



Stan Collymore

Napadač poznat po zabijanju i pijančevanju našao je idealno mjesto za filmski debi. Dobio je prve tri minute drugog nastavka 'Sirovih strasti' u kojima potpuno pijan pokušava uspostaviti intiman odnos sa Sharon Stone. Zajedno s tom scenom završila je i njegova filmska karijera.


Allan Simonsen

Danski napadač koji je vrhunac doživio u Barceloni velika je žrtva ovoga serijala. Čovjek je u Danskoj snimio film 'Označeni' u kojemu glumi jednu od meta sumanutog snajperista. Happy end je izostao, Simonsen pogiba od metka. Čak je, za potrebe filma, u jednoj utakmici reprezentacije Simonsen pao i ostao ležati neko vrijeme. Začuđenim navijačima spiker je objasnio o čemu je riječ.

Ally McCoist

McCoist je dobio glavnu ulogu u nogometnom filmu 'Udarac za slavu' u kojemu glumi 'najozloglašenijeg Škota u kopačkama' Jackieja McQuillana. U ulozi se snašao vrlo dobro, a uz njega su glumili i neki veterani filmske industrije poput Michela Keatona i Roberta Duvalla.