ISTRAGA I NAGAĐANJA

Genijalni potez pilota, inače ne bi nitko preživio!?

30.11.2016 u 13:37

  • +11

Srušio se zrakoplov u Kolumbiji

Izvor: Reuters / Autor: Enrique Marcarian

Bionic
Reading

Počela je istraga o padu zrakoplova koji je prevozio momčad brazilskog prvoligaša Chapecoensea u blizini kolumbijskog grada Medellina

U nesreći je poginula 71 osoba, a preživjelo je šest ljudi - trojica nogometaša, braniči Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto i pričuvni vratar Jakson Follman, dvoje članova posade Ximena Suarez i Erwin Tumiri te radijski novinar Rafael Henzel.

Igrači Chapecoensea putovali su u Kolumbiju, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala.

Istražiteljima je posebno zanimljiva činjenica da nakon pada nije izbio požar, što ukazuje na to da je zrakoplov ostao bez goriva.

Direktor kolumbijske agencije za civilno zrakoplovstvo Alfredo Bocanegra rekao je kako su utvrđeni problemi s elektronikom, ali i da još nije isključena mogućnost kako je glavni uzrok nesreće nedostatak goriva, prenosi hrt.hr.

Svijet odaje počast svim žrtvama pa će tako utakmice 14. kola španjolskog prvenstva koje se igraju ovaj vikend, a među kojima i 'el clasico', sraz između Barcelone i Real Madrida, početi minutom šutnje.

Doduše, mogući razlog za to je teorija kako je pilot, kad je shvatio da je pad neizbježan, ispustio gorivo iz aviona upravo zato da se on pri udaru ne bi zapalio, a u tom slučaju preživjelih sigurno ne bi bilo.

Neposredno prije nesreće četiri zrakoplova su se približavala Medellinu, a prednost pri slijetanju dobila je letjelica kompanije Viva Colombia, koja je javila da nema dovoljno goriva.

Kako su pronađene obje crne kutije, točniji odgovori trebali bi biti poznati uskoro.

Inače, dopredsjednik brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea Ivan Tozzo izjavio je kako je odlučan u namjeri vratiti klub na noge i kako će sljedeće godine sigurno igrati u prvoj ligi.

'Restrukturirat ćemo klub, dovesti nove igrače, te uz mnoge sastanke i puno strpljenja ponovno zaigrati u brazilskom prvenstvu', kazao je Tozzo za brazilski internetski portal Globoesporte.

Dodamo kako su brazilski prvoligaši odlučili ponuditi neke svoje igrače na posudbu Chapocoenseu, a ujedno su i predložili Brazilskoj nogometnoj konfederaciji (CBF) da Chapocoense u sljedeće tri sezone ne može ispasti iz prve lige bez obzira na plasman.

'To je minimalna gesta solidarnosti koju možemo ponuditi kako bi se oporavila ova institucija i dio brazilskog nogometa koji je danas izgubljen', poručili su klubovi u zajedničkom priopćenju.