POVUKAO SE

Ubojica hrvatskog rukometa otišao u mirovinu

28.09.2016 u 09:43

Bionic
Reading

Claude Onesta 15 je godina bio izbornik francuske rukometne reprezentacije s kojom je osvojio 13 medalja na velikim natjecanjima. Naslijedit će ga njegov dosadašnji pomoćnik Didier Dinart

Hrvatski rukometaši mogu odahnuti, jedan od najboljih i najtrofejnijih rukometnih trenera u povijesti, Claude Onesta više nije francuski izbornik! Onesta se s klupe 'Les Expertsa' povlači nakon punih petnaest godina, a s njima je osvojio nevjerojatnih trinaest medalja na velikim natjecanjima.

Onesta je tvorac jednog od najvećih sportskih uspjeha ikad, od 2001. francuski su rukometaši pod njegovim vodstvom dominirali (i još uvijek dominiraju!) svjetskim rukometom. S vremena na vrijeme račune su im pomrsili hrvatski rukometaši, no ipak ostaje činjenica da su nam Francuzi predvođeni Onestom nabili prilične komplekse koji traju do danas. Bilo bi nepravedno ustvrditi, no činjenica je kako je Claude Onesta, uz pomoć svojih izabranika, prečesto u posljednjih petnaestak godina bio 'ubojica i krvnik hrvatskog rukometa'. Sigurno je da ga je i sam Lino Červar (osam medalja s hrvatskom reprezentacijom na velikim natjecanjima!) često sanjao i spominjao po zlu.

Onestin nasljednik je Didier Dinart (39), jedan od najboljih francuskih rukometaša svih vremena, specijalist za obranu koji je godinama na terenu provodio sve njegove ideje u djelo. Posljednje dvije godine Dinart je bio Onestin pomoćnik, a sada će 'Les Expertse' voditi uz pomoć još jednog velikana iz dvoje generacije, Guillaume Gillea.

Onesta je s Francuzima osvojio dvije zlatne olimpijske medalje i jednu srebrnu, ima tri svjetska zlata i jednu broncu te tri zlata s Europskih prvenstava i jednu broncu. Možda će hrvatski rukomet sada imati više šansi na velikim natjecanjima.