RED BULL CLIFF DIVING

Nevjerojatni skokovi u Mostaru zadivili cijeli sviijet!

26.09.2016 u 11:29

  • +2

Red Bull Cliff Diving - Mostar 2016.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Romina Amato/Red Bull

Bionic
Reading

Najbolji skakači i skakačice današnjice ovog su vikenda u Mostaru pokazali zašto Red Bull Cliff Diving iz godine u godinu osvaja svijet te zašto je upravo Mostar savršeno mjesto za ovakav spektakl. Pobijedio je Čeh Michal Navratil te u ženskoj konkurenciji Lysanne Richard iz Kanade...

Preko 20.000 ljudi popunilo je obalu Neretve i s uzbuđenjem gledalo ono što su čekali godinu dana – sedmu postaju Red Bull Cliff Diving Svjetske serije.

Kultura skakanja toliko je značajna u Mostaru da, ako prođete njegovim Starim mostom, taj skakački duh osjetite i u zraku. Skakači svoj most drže svetinjom, a veliki broj lokalnih skakačkih heroja svoje je tijelo ukrasio tetovažom u obliku Starog mosta.

No, ovog vikenda skokovi su uključivali malo opasnije visine. Na most je postavljena platforma čija je visina oko 28 metara, što znači da skakači do ulaska u vodu postignu brzinu i do 90 kilometara na sat. U te tri sekunde koliko traje let od platforme do nimalo ugodne temperature Neretve (13 stupnjeva) skakači moraju oduševiti žiri i zadovoljiti nekoliko kriterija da bi postigli što bolji rezultat.

Ove godine pobijedio je Čeh Michal Navratil te u ženskoj konkurenciji Lysanne Richard iz Kanade. U ukupnom svjetskom poretku zasad vodi Britanac Gary Hunt te u ženskoj konkurenciji Rhiannan Iffland iz Australije.

Red Bull Cliff Diving Svjetska serija nastavlja svoju potragu za najboljim skakačima na svijetu pa se nakon Mostara seli u Japan i zatim Dubai.