SPORTSKI SVIJET TUGUJE

Preminula jedna od najboljih sportašica svih vremena

31.08.2016 u 16:38

Bionic
Reading

Jedna od najboljih gimnastičarki svih vremena Čehinja Vera Časlavska (74) preminula je u Pragu nakon što se godinama borila s rakom gušterače

Časlavska je za Čehoslovačku osvojila 11 olimpijskih medalja, od toga sedam zlatnih te četiri srebrne medalje. Osvojila je i četiri zlata na svjetskim, te 11 zlata na europskim prvenstvima, a 1968. je proglašena najboljom sportašicom svijeta.

Kada je prosvjedovala protiv sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. godine, režim joj je od 1971. onemogućio aktivno bavljenje sportom.

'Bilo mi je drago što ljudi preko sporta mogu dignuti glavu. Možda sam mogla ostati u inozemstvu, bježalo je tada mnogo ljudi. Međutim, nisam željela razočarati one za koje sam postala simbol. Moji korijeni su tu. Vježbali smo zbog njih, novac tada nije bilo,' kazala je Časlavska.

Pad komunističkog režima 1989. godine Časlavska je dočekala kao trener mladih gimnastičarki, a u demokratskoj Čehoslovačkoj u potpunosti je rehabilitirana. Nakon raspada zemlje izabrana je na čelo Češkog olimpijskog odbora kojeg je vodila od 1990. do 1996.

'Zajedno sa Emilom Zatopekom, Vera Časlavska je najveći češki sportaš, ne samo po svojim sportskim rezultatima već i zbog svog pristupa sportu. Zbog svojih dosega upisala se u srca svojih navijača i u misli svojih neprijatelja,' objavio je Češki olimpijski odbor.