VLASTI U NEVJERICI

Sud odlučio: Katalonske zastave preplavit će Madrid

21.05.2016 u 14:28

Bionic
Reading

Regionalna vlada u Madridu zabranila je unošenje katalonskih zastava na madridski stadion Vicente Calderon gdje u nedjelju igraju finale Kupa kralja Barcelona i Sevilla, ali je sud u petak poništio tu odluku

Vlada regije Madrida, kojom upravlja Narodna stranka desnog centra, tražila je zabranu unošenja zastava Katalonije, odnosno, kako su oni to sročili, 'propagandističkih političkih materijala koji izazivaju političke kontroverze'.

No, sud u Madridu je odlučio da je zastave Katalonije dopušteno istaknuti, jer niti u jednom slučaju nije bilo dokazano da bi njihovo isticanje moglo potaknuti nasilje, rasizam, ksenofobiju ili bilo koji drugi oblik diskriminacije koji bi bio napad na ljudsko dostojanstvo.

'Vrijednost političkog pluralizma uključuje slobodu mišljenja i izražavanja,' stoji u presudi suda.


U rujnu je na regionalnim izborima u Kataloniji pobijedila koalicija desnih i lijevih stranaka okupljena pod nazivom 'Zajedno za Da' koja je najavila razdruživanje od Španjolske u idućih 18 mjeseci.

Barcelona i Sevilla prvotno su trebali igrati finale Kupa na stadionu Real Madrida. No, klupsko vodstvo Reala to je odbilo, jer se večer prije treba održati koncert Brucea Springsteena. Lani je finale kupa između Barcelone i Athletica Bilbaa, kluba iz Baskije, igrano na stadionu Barcelone, a navijači oba kluba izviždali su španjolsku himnu uoči utakmice.