DRASTIČNA OPCIJA

Dramatično upozorenje i vapaj: Otkažite Olimpijske igre!

15.05.2016 u 10:48

Bionic
Reading

U kolovozu se održavaju Olimpijske igre u Riju, a organizatori iz Brazila poručili su kako je virus zika pod kontrolom. No ne misle svi tako

Pojedini zdravstveni stručnjaci smatraju kako bi se Olimpijske igre trebale otkazati ili premjestiti. Jedan od onih koji su za takvu drastičnu opciju je doktor Richard E. Besser, a smatra kako bi održavanje Igara u ovome trenutku moglo izazvati 'zdravstvenu katastrofu'.

'Kao javna zdravstvena osoba, zadnja stvar koju želite je to da za vrijeme izbijanja epidemije na to područje dolazi mnogo ljudi', rekao je Besser.

S njime se slaže i Amir Attaran, zdravstveni djelatnik i predavač na sveučilištu u Kanadi, autor izvješća u kojem je naveo da je infekcija virusom zika puno opsežnija i opasnija nego što su donedavno znanstvenici vjerovali.

On navodi kako je Rio blizu žarišta infekcije, a porast broja turista rizik je za širenje virusa u druge zemlje, dodajući da zdravstveni djelatnici nemaju vremena razviti mjere kontrole te da je neodgovorno stavljati sport iznad javnog zdravlja.

Za razliku od njih, organizatori Igara ne smatraju da ima mjesta panici te ističu da je sve poduzeto da najveći sportski događaj u 2016. prođe u najboljem redu.