SAVJETI SPORTSKOG PSIHOLOGA

Kažnjeni Arijan Ademi ovo svakako treba pročitati

23.11.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Nakon što je Uefina disciplinska komisija nogometašu Dinama Arijanu Ademiju odredila kaznu od maksimalne četiri godine zbog pozitivnog doping testa, mnogi se pitaju što će biti s karijerom ovog 24-godišnjaka. Za mišljenje smo stoga upitali sportskog psihologa Amira Zulića koji mu je dao nekoliko korisnih savjeta

Sa zebnjom su u Dinamu iščekivali vijesti iz Švicarske uz nadu kako u Uefi neće biti strogi prema njihovom nogometašu Arijanu Ademiju. Međutim, stigla je drakonska kazna nakon koje su meki otišli tako daleko zaključivši kako je ovom nadarenom veznjaku karijera završena. Podsjetimo, Ademi je u svoj organizam unio jedan od najgorih dopinga, točnije stanozolol, koji nazivaju i kraljem dopinga. Ademi je bio dva puta pozitivan (uzorci A i B) na stanozolol, određenu i nedopuštenu vrstu anaboličkih steroida. Stoga su u Uefi odlučili odrediti mu najveću kaznu. U povijesti nogometa dosad nije bilo ovako drakonske kazne za mladog nogometaša, ali povratka više nam iako je Dinamo uložio žalbu.

'Teško mi je uopće riječima opisati kako se sada osjećam. Nisam kriv, znam da nisam ništa krivo napravio, a dobio sam ovakvu drastičnu kaznu. Užasno se osjećam... Želio bih se zahvaliti svima koji me zovu ovih dana i šalju poruke, ali stvarno mi je teško pričati pa ih molim za razumijevanje', kazao je odmah nakon izricanja kazne Ademi.

Nije teško zaključiti kako je pred ovim mladim nogometašem teško razdoblje, a svakako je zanimljivo bilo čuti i mišljenje sportskog psihologa Amira Zulića. Zapravo, Ademiju će ovi savjeti itekako dobro doći.

'Arijanu bi bilo dobro da se konzultira s više ljudi, a ne samo s prijateljima i rodbinom koji su emocionalno vezani uz njega. Naravno da se prvo treba konzultirati s najbližima, ali savjeti psihologa ili nekoga sa strane svakako bi mu dobro došli', kazao je za tportal.hr Zulić dodavši:

'Kazna od četiri godine zaista je duga, ali isto tako u povijesti imate slučajeva kada neki sportaši zbog teških ozljeda ne bi igrali po nekoliko sezona i na koncu su se vratili jači. Neki su zbog teških ozljeda rano postali treneri, neki menadžeri, a neki nisu ni pomišljali ostati u nogometu. Opcija ima zaista puno.'

Što i kako dalje? Svoj savjet Ademiju dao je i Zulić koji je u karijeri imao prilike raditi s mnogim sportašima:

'Ako se kazna potvrdi, svakako bi mu bilo dobro baviti se nečime što ga zanima, a nakon toga se pokušati vratiti nogometu. Arijan ima tri varijante:
1. Da i dalje svakodnevno trenira kako bi fizički potpuno spreman dočekao povratak na travnjak.
2. Da se bavi nečim drugim što ga zanima te paralelno održava tijelo igrajući nogomet amaterski.
3. Da se četiri godine bavi nečim drugim i pokuša zaboraviti na nogomet. Nakon toga se čiste glave može pokušati vratiti u nogomet.'

Za kraj je Zulić poručio:

'Teško je zaključiti što će se događati u sljedeće četiri godine, ali važno je, kako se kaže, da ne kuka nad svojom sudbinom. Najgore bi bilo da odluči ništa ne raditi jer je dosad solidno zaradio! Najkraće rečeno, Arijan mora kvalitetno osmisliti svoj život. Možda u te četiri godine pronađe neki dugi smisao života?'

Zaključimo za kraj kako Arijan, nakon što prođe prvotni šok, mora shvatiti da život ide dalje. Savjeti ovakvog stručnjaka u ovom trenutku su mu zaista zlata vrijedni.

405662,405588,405585,405760