PROBLEMI ZA LEA

Španjolski sud traži zatvorsku kaznu za Messija

08.10.2015 u 17:02

Bionic
Reading

Španjolski sud zatražio je 22 mjeseca zatvora za argentinsku nogometnu zvijezdu Lionela Messija zbog utaje poreza, premda je tužiteljstvo zaključilo kako Messi nije kriv.

Međutim, sudac koji vodi slučaj nije prihvatio argumente tužiteljstva koje je preporučilo pokretanje postupka samo protiv Messijeva oca Jorgea. Sudac smatra kako je zvijezda Barcelone imala saznanja o prijevari i zbog toga je zatražio i njegovu zatvorsku kaznu. Argentinski majstor i njegov otac sumnjiče se za utaju poreza u iznosu od 4,2 milijuna eura za razdoblje od 2007. do 2009. godine. Tužitelj tvrdi da je Messijev otac osnovao mrežu lažnih tvrtki u Urugvaju, Belizeu, Švicarskoj i Velikoj Britaniji kako bi od španjolskih poreznika prikrio određene sponzorske prihode. Tužitelj je za Messijeva oca zatražio 18 mjeseci zatvora i dva milijuna eura kazne.

Suđenje Messiju i njegovom ocu održat će se u Vilanova i la Geltru, 50-tak kilometara južno od Barcelone.

Prije dvije godine Messi i njegov otac već su platili španjolskim poreznicima pet milijuna eura zbog neplaćenog poreza. Lionel Messi ima španjolsko državljanstvo od 2005., a magazin Forbes procjenjuje da je u posljednjih deset godina zaradio 350 milijuna dolara.