ALARM KIF-A ZA RODITELJE!

Dječja igrališta su sve praznija; aktivirajmo se i promijenimo budućnost!

23.10.2014 u 10:40

Bionic
Reading

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu alarmira roditelje te poziva na odlučnu akciju kako bismo promijenili budućnost naše djece već danas. Dječja su igrališta sve praznija; dolaskom jeseni i zimskih dana djeca sve više vremena provode ispred računala i TV ekrana.

Istraživanja pokazuju kako je sve veći broj pretile djece, a u svega nekoliko koraka možemo promijeniti njihove navike te im osigurati zdraviju budućnost. Promijenimo sliku praznih igrališta diljem Hrvatske!

'Broj djece s prekomjernom tjelesnom masom, kao i one pretile neprestano raste. Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana su dva osnovna načina koja na to mogu utjecati, a obzirom da je u razvojno doba potreban poseban oprez pri provođenju dijeta, tjelesna aktivnost ostaje najbolja mjera prevencije ali i terapije pretilosti. Nastavni satovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja su neophodni ali nisu dovoljni pa je od najranije dobi potrebno stvarati naviku tjelesnog vježbanja koja mora postati uvriježena u svijesti djeteta kao i održavanje svakodnevne higijene. To je moguće kroz različite sportske programe, univerzalne sportske škole, sportske klubove i organizirano vježbanje. U vrijeme zime kad su aktivnosti na otvorenom teže provedive čak je i “exergaming” tj. igranje računalnih igri koje uključuju tjelesnu aktivnost dobar način potrošnje energije kako je i pokazano u našem nedavno objavljenom istraživanju, iako po mojem mišljenju to treba biti samo nadopuna, a nikako jedini oblik aktivnosti!', izjavila je doktorica Lana Ružić, profesorica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i dodala:

'Kineziološki fakultet osim gore navedenih vođenih aktivnosti preporuča i dodatne neorganizirane oblike aktivnosti koje će poboljšati zdravlje djece, poput odlaska s djecom u prirodu, na izletišta, u planine ili adrenalinske parkove. Igra u parkovima tijekom tjedna, na školskim sportskim igralištima, vožnja biciklom, rolama i pješačenje do škole također su jedan od oblika aktivnog odrastanja djece, koji treba poticati. Dodatnim tjelesnim aktivnostima osiguravamo zdraviju budućnost novim generacijama, koje su tehnološkim razvojem brzo promijenjene iz donedavno aktivnih u vrlo sjedilačke mlade populacije.'

Hrvatski školski sportski savez, Kineziološki fakultet te Agencija za odgoj i obrazovanje organiziraju simpozij Školski sport koji će se održati 24. i 25. listopada 2014. godine, na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Horvaćanski zavoj 15. Simpozij Školski sport je prošle godine bio najveći stručni skup kineziologa u Republici Hrvatskoj, a ove godine se očekuje oko 500 sudionika.