ŠTO ĆE BITI?

Zdravko Mamić je u Splitu, policija spremna...

16.04.2014 u 15:28

Bionic
Reading

Unatoč nepravomoćnoj presudi kojom mu se zabranjuje dolazak na splitske stadione izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić u srijedu je stigao u Split, a iz Policijske uprave Splitko-dalmatinske su izvijestili da će postupiti po zakonskim propisima ukoliko dođe na stadion u Parku mladeži gdje u 19 sati igraju Split i Dinamo

Prekršajni sud u Splitu je 2. travnja ove godine na prijedlog Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, a na temelju Zakona o spriječavanju nereda na športskim natjecanjima, Mamiću izrekao zabranu prisustvovanja svim utakmicama u Splitu na stadionima Poljud i Park mladeži u kojima sudjeluju nogometni klubovi Hajduk i Split ili Hrvatska nogometna reprezentacija, u trajanju od devet mjeseci.

Mamiću je takva mjera izrečena zbog sudjelovanja u neredima na utakmici Hajduk-Dinamo na Poljudu 22. ožujka ove godine kada se prvo verbalno sukobio sa dijelom navijača Hajduka a zatim i fizički sa bivšim nogometašem tog kluba Ivom Begom.
Splitski Prekršajni sud u srijedu je priopćio kako je 14. travnja ove godine zaprimljena žalba Zdravka Mamića koja 'odgađa izvršenje ovog rješenja ( od 2. travnja).

Splitski Prekršajni sud podsjeća kako je 26. ožujka ove godine Policijska uprava Splitsko-dalmatinska - Prva policijska postaja Split, podnijela 'optužni prijedlog' protiv okrivljenika Zdravka Mamića i Ivana Bege zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Istim optužnim prijedlogom ovlašteni tužitelj predlaže za oba okrivljenika određivanje 'mjera opreza zabrane posjećivanja' stadiona Poljud i Park mladeži u Splitu za vrijeme dok se na njima odigravaju nogometne utakmice Prve Hrvatske nogometne lige, Kupa i Hrvatske nogometne reprezentacije.


Prekršajni sud u Splitu je na temelju prijedloga ovlaštenog tužitelja jučer donio rješenje 'o određivanju mjera opreza Zdravku Mamiću zabrane posjećivanja gradskog stadiona Poljud i nogometnog stadiona Park Mladeži u Splitu dok se na njima odigravaju nogometne utakmice Prve Hrvatske nogometne lige, Kupa i Hrvatske nogometne reprezentacije'. Rješenje sa takvim 'mjerama opreza' na jednak se način odnosi i na Ivana Begu.

Okrivljenicima su određene mjere opreza jer je Sud ocijenio, s obzirom na stanje u spisu, i dokaze koje je priložio ovlašteni tužitelj postojanje realne opasnosti da okrivljenici mogu nastaviti s činjenjem novih prekršaja na športskim objektima i športskim natjecanjima', navodi se u priopćenju splitskog Prekršajnog suda.

Napominje se da su 'mjere opreza izvršne za oba okrivljenika odmah i traju dok za tim postoji potreba, a najdulje do pravomoćne presude' a u slučaju 'nepostupanja po određenoj mjeri opreza okrivljenici se na temelju čl. 132. t. 5. Prekršajnog zakona mogu kazniti novčanom kaznom u iznosu do 10.000 kuna'.

Inače, na temelju mjere koju je splitski Prekršajni sud izrekao 2. travnja ove godine, Mamić će se u devetomjesečnom razdoblju koliko traje mjera zabrane ulaska na splitske stadione, prije svake utakmice koje se igraju na Poljudu ili Parku mladeži morati javiti policijskoj postaji u Zagrebu i izvijestiti policiju gdje će boraviti u vrijeme dok se igraju utakmice na dvama splitskim stadionima.