FOOTBALL FOR FRIENDSHIP

Gazprom proširio međunarodni dječji društveni projekt

01.04.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Gazprom, službeni sponzor Uefine Lige prvaka, odlučio je udvostručiti broj zemalja koje će sudjelovati u međunarodnom dječjem društvenom projektu FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Ove će godine u spomenutom projektu sudjelovati članovi dječjih nogometnih klubova starosti između 12 i 14 godina, i to iz 16 različitih zemalja: Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine.

Projekt FOOTBALL FOR FRIENDSHIP provodi se u okviru društveno odgovornog programa pod nazivom Gazprom for Children (Gazprom za djecu). Njegov je osnovni cilj razviti ključne vrijednosti kod mlađih generacija: poštivanje drugih kultura i nacionalnosti, i jednakost, kao i probuditi u njima zanimanje za zdrav način, i to kroz sportske aktivnosti.

'Cilj naše globalne inicijative FOOTBALL FOR FRIENDSHIP, baš kao i niza drugih Gazpromovih društveno odgovornih projekata, jest pomoći u edukaciji mlađih generacija u duhu međusobnog poštivanja. Za nas je to ponajprije način na koji pridonosimo budućnosti. Programi naše kompanije usmjereni su na podizanje djece 'u zdravom duhu', sa svim mogućnostima za uravnotežen razvoj. Osim toga, vjerujemo kako je projekt FOOTBALL FOR FRIENDSHIP već pokazao kako je sukladan našim nastojanjima', istaknuo je predsjednik Gazpromova Upravnog odbora Alexey Miller

Ove će godine ključno događanje projekta FOOTBALL FOR FRIENDSHIP biti Drugi međunarodni forum dječjih nogometnih ekipa, koji će se održati u Lisabonu u razdoblju od 23. do 25. svibnja, i nakon kojega slijedi završna utakmica Uefine Lige prvaka za sezonu 2013/2014. Po zaključenju Foruma mladi će delegati prisustvovati spomenutoj utakmici na stadionu Estádio da Luz.

Forum će se održati pod visokim pokroviteljstvom svjetske nogometne zvijezde Franza Beckenbauera. Delegati iz 16 različitih zemalja zajedno će raspravljati o alatima za učinkovitu promidžbu osnovnih načela projekta FOOTBALL FOR FRIENDSHIP, uključujući tradicije, mir, prijateljstvo, pobjedu, zdravlje, jednakost, korektnu igru i odanost.

'Zamisao povezivanja djece koja obožavaju nogomet te promoviranja sporta i univerzalnih vrijednosti pokazala se relevantnom. Ako je suditi prema prošlogodišnjim rezultatima, imamo razloga reći kako je projekt izazvao golemo zanimanje, što svakako potvrđuje i udvostručivanje broja zemalja sudionica u projektu FOOTBALL FOR FRIENDSHIP ove godine. Osim toga, vidimo i da su djeca, koja su sudjelovala u prošlogodišnjem Forumu, postala pobornici tolerancije, jednakosti i zdravog načina života. To znači i da, zahvaljujući nogometu, svijet doista može postati mrvicu ljubazniji, zdraviji i tolerantniji. Barem ćemo, zajedno s mladim sportašima koji sudjeluju u projektu, učiniti sve što možemo kako bismo pridonijeli tome', naglasio je Franz Beckenbauer.

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP 2013.


POZADINE PRIČE
Gazprom je globalna energetska kompanija koja se, između ostaloga, bavi geološkim istraživanjima, proizvodnjom, transportom, skladištenjem, obradom i prodajom plina, plinskog kondenzata i nafte, prodajom plina kao pogonskog goriva za motorna vozila, te proizvodnjom i prodajom topline i električne energije.

Gazprom svoju misiju vidi u pouzdanoj, učinkovitoj i uravnoteženoj opskrbi potrošača prirodnim plinom te drugim izvorima energije i njihovim derivatima. Kompanija drži vodeće pozicije u ruskom energetskom sektoru i jedan je od najvećih ruskih proizvođača nafte.

Osim toga, Gazprom posjeduje najveće svjetske rezerve prirodnog plina. Udjeli kompanije u svjetskim i ruskim rezervama plina iznose 17 odnosno 72 posto. Istovremeno je odgovorna za 13 posto svjetske proizvodnje plina te 74 posto one ruske. Trenutno aktivno provodi goleme projekte čiji je cilj eksploatiranje plinskih resursa poluotoka Jamal, arktičkog pojasa, istočnog Sibira te Dalekog Istoka, kao i eksploatacija ugljikovodika te proizvodni projekti u inozemstvu.

Osim aktivnom poslovnom razvoju, Gazprom golemu pozornost posvećuje i društveno odgovornim projektima. Kompanija tako podržava niz sportskih organizacija i događanja na međunarodnoj i globalnoj razini. Između ostaloga, Gazprom je službeni partner Uefine Lige prvaka, te pruža podršku Uefinu Superkupu, kao i brojnim svjetski poznatim nogometnim klubovima, uključujući njemački Schalke 04, britanski Chelsea i srbijansku Crvenu Zvezdu.

Gazprom je stalni sponzor nogometnog kluba Zenit, hokejaških klubova SKA (Sankt Peterburg) i Avangard (Omska oblast), odbojkaškog kluba Zenit-Kazan te teniskog turnira St. Petersburg Open. Osim toga, kompanija godišnje sufinancira ritmičku sportsku gimnastiku, odbojku, šah, biatlon te razna druga sportska natjecanja. U zemljama u kojima posluje Gazprom redovito održava i tzv. Spartakijade za odrasle i djecu.

Program Gazprom for Children (Gazprom za djecu) najveći je Garpromov društveno odgovorni projekt. Cilj mu je prije svega stvoriti okruženje za skladan duhovni i fizički razvoj djece i tinejdžera, te im pomoći u pronalaženju i ostvarivanju njihovih potencijala.

Program pokriva 73 ruske oblasti; u njemu sudjeluje 45 Gazpromovih podružnica i organizacija, kao i 50 regionalnih plinskih kompanija koje čine grupaciju Gazprom Mezhregiongaz. U razdoblju između 2007. i 2013. budžet programa iznosio je 26,9 milijardi rubalja. Taj se novac iskoristio prije svega za izgradnju i obnovu preko tisuću sportskih objekata. Osim toga, u okviru programa Gazprom angažira trenere i učitelje, oprema sportske odjele i organizacije s potrebnom opremom, te upravlja festivalima i sportskim događanjima.

Međunarodni dječji društveno odgovorni projekt FOOTBALL FOR FRIENDSHIP provodi Gazprom, i to u okviru vlastitog društveno odgovornog programa pod nazivom Gazprom for Children (Gazprom za djecu).

Godišnji međunarodni dječji forum FOOTBALL FOR FRIENDSHIP najvažnije je događanje u okviru projekta. Prvi međunarodni dječji forum održan je 25. svibnja 2013. u Londonu. Za trajanja samog događanja delegati iz osam europskih zemalja (Bugarske, Grčke, Mađarske, Njemačke, Rusije, Srbije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva) pripremili su Otvoreno pismo, u kojem su predstavili ključna načela projekta: tradicije, mir, prijateljstvo, pobjedu, zdravlje, jednakost, korektnu igru i odanost. Pismo je potpisao predstavnik svake zemlje, kao i svjetski ambasador projekta Franz Beckenbauer. Zatim su primjerci tog pisma poslani Josephu Blatteru, predsjedniku Međunarodne nogometne federacije (FIFA), Michelu Platiniju, predsjedniku Europske nogometne federacije (Uefa) i Jacquesu Roggeu, predsjedniku Međunarodnog olimpijskog odbora. U rujnu 2013. sudionici projekta sastali su se s čelnim čovjekom FIFA-e Josephom Blatterom, koji je tada potvrdio primitak pisma te dodao kako je ponosan što je jedan od primatelja istoga.

Više informacija o projektu možete pronaći na internetskoj stranici www.gazprom-football.com.

Franz Beckenbauer na presici FOOTBALL FOR FRIENDSHIP