PREPOZNATLJIVA NOVA SILUETA

Novom Magista kopačkom Nike zauvijek mijenja nogomet!

14.03.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Revolucionarna inovativnost tvrtke u performansama obuće nastavlja se i ovog puta, Nikeove nove Magista kopačke redefiniraju izgled i osjećaj kopačke.

S poboljšanim pristajanjem, kontaktom i prianjanjem, kopačke su dizajnirane za kreativne igrače. Nike Flyknit tehnologija posebno je prilagođena nogometu omogućujući da noga bolje i bliže prijanja kopački omogućujući tako bolji osjećaj za loptu, ali i njenu kontrolu.

'Cilj svih nas u Nikeu jest dobiti što jasniji uvid u specifične potrebe igrača vezane uz još bolje izvedbe na terenu te povećanje njihovih jedinstvenih vještina. Magista nastavlja transformaciju dizajna i inovacija', komentira Nikeov predsjednik i generalni direktor Mark Parker.

Nikeov dizajnerski tim surađivao je s najboljim svjetskim playmakerima, među kojima su i Andres Iniesta i Mario Gotze. Upravo su im oni dali vrijedne informacije o svojim potrebama, na temelju čega Magista sprečava i najmanju mogućnost ograničavanja kreativnosti igre u kojoj je prostor ključni faktor.

'Magista je dizajnirana kao produženi dio tijela igrača. To nije kopačka koja se stavlja na stopalo, nego kopačka koja se s zajedno njime kreće', kaže Phil McCartney, potpredsjednik Nikeovog odjela usavršavanje sportske obuće. 'Eliminacijom svih mogućih smetnji igrači su potpuno slobodni i konačno mogu pokazati sav svoj potencijal i kretivnost.'

Flyknit tehnologija donosi jedinstvenu prilagodljivost i kontrolu, stvarajući osjećaj druge kože, kao da nosite čarape, te osigurava stabilnost i čvrstoću posebnom pletenom strukturom. Magista također sadržava poseban Dynamic Fit izrez na stražnjem obrubu čime se stopalo bolje 'zaključava' u kopački, poboljšava se svjesnost o svim pokretima te osjećaju za teren i loptu.

Nikeove nove Magista kopačke

'Magistin Dynamic Fit stražnji obrub nije samo vizualno nenadmašna inovacija, već je i dizajnirana kako bi stvorila intenzivniji osjećaj lopte i poboljšala dodir igrača', ističe Phil McCrtney. 'Središnji izrez na stražnjem obrubu osigurava stopalu i gležnju da funkcioniraju kao cjelina, naglašavajući njihov prirodni pokret.'

Izrađene za nezaustavljive playmakere

Magista je dizajnirana za igrača koji je neprestano u pokretu, gradi igru I kreira napad. U igri koja je postala brža nego ikad, mentalno I fizički, prostor je ključni element. Dok Magista igrač neprestano stvara prilike na terenu, mora se koncentrirati na situaciju ispred sebe, vidjeti prolaz koji nitko drugi ne vidi. Magista u potpunosti oslobađa i potiče igrača da iskaže sav svoj potencijal I da se usredotoči na sekundu koja bi mogla promijeniti tijek cijele igre.

'Prilagodba ove kopačke je toliko jedinstvena da I ne mislim na nju dok je nosim', opisuje Andres Iniesta. 'Magista mi omogućuje da u potpunosti slijedim instinkt i krećem se slobodnije, s puno vise samopouzdanja.'

Nike Flyknit tehnologija

Nike Flyknit tehnologija – koja je prvi put predstavljena na Nike Running tenisicama 2012. godine, kao i nedavno na području košarke u sklopu modela KOBE 9 Elite - prkosi procesima izrade konvencionalne obuće kreiranjem pletenog gornjišta od posebnih materijala.

'Flyknit je zapravo alat koji nam omogućava dizajniranje obuće koja stvara revolucionarnu prilagodbu i osjećaj kao da nosite čarapu', ističe McCartney. 'Usavršavamo potencijal Flyknita kojime možemo promijeniti način igre te ga posebno prilagoditi nogometu. Osjećaj druge kože koju pruža Nike Flyknit tehnologija približava stopalo lopti i stvara natprirodnu prilagodbu.'

Magista osigurava udobno pristajanje i potpunu prilagodbu stopalu i peti, a dodatni element Dynamic Fit stražnji obrub “zaključava” ih u kopačku.

“Ideja Flyknita i Dynamic Fit stražnjeg obruba postala je vidljiva kad smo počeli testirati prve prototipove – bilo je to sasvim novo iskustvo,”prisjeća se McCartney. “Osjećaj je kao da nosite rukavicu. Rukavica počinje na zglobu šake, a ne na polovici ruke. Taj prijelaz je veoma važan, inače narušavate prirodni pokret tijela.”

Tijekom usavršavanja visine stražnjeg obruba Nikeov dizajnerski tim dobio je od igrača informacije kako pravilno prilagođeni stražnji obrub pojačava stabilnost prilikom njihovih pokret, ali I povećava osjećaj udobnosti zbog čega I bolje osjećaju svaki svoj pokret.

Kako bi osigurali dodatnu snagu i bolju prilagodbu stopalu tijekom kretanja u različitim smjerovima, dizajneri su dodali posebne niti koje su utkane izravno u gornjište i koji zatvaraju rupice na vanjskoj strani stvarajući još veću otpornost.

Usavršena kontrola

Kako bi osigurala što bolju kontroliranost pokreta, Magista kombinira trodimenzionalno pleteno gornjište. Magista igraču potrebno je agresivnije pletenje čime se lopta bolje kontrolira tijekom driblinga I napada.

“Prijašnje metode izvedbe zahtjevale su dodatne slojeve na gornjem dijelu kopačke za kontroliranje lopte, udaljujući stopalo od lopte, ali Nike Flyknit omogućava nam pletenje izravno u kopačku.”, objasnio je McCartney. “Trodimenzionalna struktura pletenja novost je za Nike i za cjelokupni nogomet. Odrađene su stotine pregleda kako bi se dobila idealna trodimenzionalna struktura. Rezultat našega rada je – izvanredan osjećaj za loptu u minimalnom paketu.”

Kako bi se stopala zaštitila od vode i hladnoće, Nikeov dizajnerski tim razvio je posebnu primjenu materijala koji Nike naziva NIKESKIN sustav i koji je smješten na gornjem dijelu Flyknita. Ova mekana mrežica je tanja čak I od papira! Također, stapa se sa pletenom strukturom te tako štiti stopala od vode.

Nikad bolja stabilnost

Magista igrač stane ili usporava i kreće se u različitim smjerovima kontrolirajući loptu. Nike je usavršio sigurnost i stabilnost kopačke igrača koji je izrazito aktivan i varljiv na terenu, te opasno napada, osiguravajući mu okretnost za 360 stupnjeva, a sve to pomoću čunjastih čepova i potplata od posebnog najlona.

Stlačeni najlon osigurava osjetljivo gazište koje je istovremeno snažno i nevjerojatno lagano. U kombinaciji s Pebaxom, strukturom koja osigurava fleksibilan i povećan pokret stopala istovremeno eliminirajući mehaničku fleksibilnost (prostor u kojemu se kopačka uvijek savija na istome mjestu)

Posebni materijal od najlona se pruža sve do nožnog palca i ponaša se kao okvir/podloga koja pomaže igraču da se ukopa u teren, a zatim odskoči postižući eksplozivnu brzinu. Nike je ovdje uklonio unutrašnji đon kako bi približio igrača terenu čime se osigurava bolje težište i povećana stabilnost kopačke. Naposljetku, cjelokupna konfiguracija čunjastih čepova jedinstvena je i osmišljena baš za Magistu.

Magista kopačke dostupne su putem narudžbi na Nike.com od 29. travnja, a od 22. svibnja bit će u prodaji.

Zvijezda Barcelone Iniesta u novim Nike kopačkama Magista