HRVATSKO JEDINSTVO

Nimalo sporedna sportska priča iz 2013...

01.01.2014 u 09:04

Bionic
Reading

Godina za nama, kao i sve prije nje, u sportskom će se kontekstu prvenstveno pamtiti po postignutim rezultatima. No, ove je zime neobično visoko u fokus interesa došla neobična hrvatska priča sa sportske margine

Jedinstvo svih navijačkih grupa koje je izdržalo i najteže ispite prošloga mjeseca priča je koju Hrvatsku čini endemičnom na čitavoj planeti. Nema države na svijetu čije rivalske skupine ultrasa mogu stati jedna kraj druge i bez incidenata pogledati utakmicu. I družiti se prije, pa i poslije dvoboja. Toga trenutno ima samo u Hrvatskoj.

Kada bi priči dodali zrno šale lako je zaključiti kako su jedinstvo na hrvatskoj navijačkoj sceni izazvali samo srpski okupatori početkom devedesetih i čelnici HNS-a ove jeseni. Zvuči grubo, ali upravo je tako...

16. listopada Savez i policija, nakon opetovanih apela iz Dinama, uveli su sustav vaučera kao jedini mogući za kupovinu ulaznica za gostujuće sektore i uslijedio je prilično neočekivan zaplet. Sve hrvatske grupe u ekspresnom su roku objavile solidarnost u borbi protiv sustava koji im bez čvrste pravne podloge ograničava (ne huliganske, 'obične' navijačke) navike, i počela je navijačka bajka koja je odjeknula tribinama diljem svijeta. BBB-i i Torcida već su si toga vikenda međusobno pomagali oko ulaznica i ulaska na stadione u Splitu i Zagrebu, a do isteka prvenstva na istim su se stranama našle i sve kombinacije ljutih tribinskih rivala diljem Lijepe naše. Sačekuše i vrijeđanje zamijenilo je primirje i - rundanje.

Priča iz Hrvatske odjeknula je navijačkim svijetom, pogledajte kakve rapsodije s tribine su ostale iza hrvatskog derbija u tjednom pregledu popularnog kanala


Konačan dokaz zrelosti ove generacije hrvatskih ultrasa došao je kroz prosinačke derbije između Dinama i Hajduka. Torcida i BBB zajedno su prošli Zagrebom u istoj koloni, uoči nedavnog uzvrata u Kupu zajedno su pili na splitskoj rivi. Incidenata ne da nije bilo nego gotovo da ih nije ni moglo biti. Ovo primirje svi su shvatili vrlo ozbiljno jer baš u ovoj, najzrelijoj poruci do sada, navijači vide posljednju šansu da stanje u domaćem nogometu vrate na mlin svojih ideala i ideala očeva koji su ih i inficirali navijačkim virusom.

Prilikom novogodišnjeg nazdravljanja navijači svih boja imat će slične želje. Da policija počne dobijati zrelije naredbe i da se više ne dogodi da ljudi bez pretjeranog razloga Božić (i po mjesec dana) provode u istražnom zatvoru, i da tribine budu punije, šarenije i bučnije. Kao nekada.

Ovo primirje ima svoj 'vijek trajanja'. Kada dođu na svoje navijači će ponovno odmjeravati snage na dobre i loše načine, ali zima 2013. ostat će vječni podsjetnik na nebrojeni broj zajedničkih nazivnika koji hrvatske navijače čine braćom. Nema sumnje, povisit će se prag korektnosti u sukobima i prepucavanjima i hrvatska navijačka scena trebala bi se vječno hvaliti kao jedna od rijetkih u svijetu gdje nikada nije pala ljudska glava. Obzirom da je nedavno sustav vaučerizacije dobio podršku od istoga tijela koji ju je i uveo, čini se da će zimska priča o navijačkoj solidarnosti dočekati i 'kratke rukave'. Proljeće, ljeto... Vidjet ćemo.

Navijački ideali nemaju boje