DERBI I 96 DUŠA

Anfield u izdanju kakvo još nije viđeno

23.09.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Kada dođete na Anfield Road, nemate šanse biti neobaviješteni o tragediji na Hiilsboroughu. A kada u tjednu velikog obrata u saniranju te bolne rane u goste Liverpoolu dođe Manchester United - svi uvjeti za spektakl su ispunjeni

Dvije najtrofejnije engleske momčadi igrale su pod tradicionalno punim Anfieldom, a navijački uvod u derbi bio je impozantan. Domaći komentatori kažu da se ne sjećaju kada se Anfield napunio pola sata prije utakmice. Nitko nije htio propustiti ni sekunde.

Održana je minuta šutnje za žrtve Hillsborougha, a potpunu tišinu paralo je skandiranje malog dijela gostujućih navijača. No potom su navijači Liverpoola preko svih tribina ogromnom koreografijom s papirima napisali: istina (the truth) i pravda (justice), te brojkom 96 i gromoglasnim skandiranjem 'Pravda za 96-oro' podigla emocije do maksimuma.

Nije zakazala ni službena procedura. Prvo je legenda Uniteda Sir Bobby Charlton postavio vijenac pod spomen ploču za poginule na stadionu, a zatim su kapetani obaju momčadi pustili u zrak balone s natpisom 'Pravda za 96-oro'.

Pa je cijeli stadion zajedno otpjevao najpoznatije klupske pjesme i sve je bilo spremno za tradicionalno najveći derbi Engleske. Uoči dvoboja, nakon puno galame prošle sezone, proceduralno su se rukovali Patrice Evra i Luis Suarez, kako i priliči dvojici kolega.

Podsjetimo, prije 23 godine uoči dvoboja polufinala kupa protiv Shefielda, na stadionu Hillsborough (u Nottinghamu) do smrti je zgnječeno 96 Liverpoolovih navijača. Službena izvješća svih tih godina optuživala su navijače za tragediju jer na stadionu je bilo puno previše sljedbenika Liverpoola. No čitavo vrijeme 'Liverpoolov narod' se borio za promjenu takvog javnog stava i proteklog tjedna došao je preokret. Nova službena verzija jest da su krivci bili organizatori i organi reda koji navijače nisu htjeli pustiti kroz moguće koridore. Ispričao se i premijer, govorilo se i u Parlamentu... Navijači Liverpoola došli su na svoje i cijelom svijetu su željeli pokazati što im je uspjelo. Za njih 96-oro.