BOSONOGI TRKAČI

Kada košarkaši gađaju 'u sridu'

14.08.2012 u 12:24

Bionic
Reading

O Sinjskoj alki znate sve ili gotovo sve, a znate li da i Zadar ima svoju alku? Već sedmu godinu za redom na bokanjačkoj Kuntradi druge nedjelje u kolovozu održava se Bokanjačka alka na kojoj natjecatelji bosonogi i goli do pasa iz trka pokušavaju pogoditi 'u sridu'

Ove godine prijavilo se čak 35 sudionika kojima je pogodak u 'rebra', odnosno u lijevu ili desnu stranu alke donosio jedan punat, dva punta dobivali su oni koji su gađali u 'čelo' ili gornji otvor na alci, a pogodak u 'srce', odnosno slavodobitnu 'sridu', alkaru je osiguravao maksimalna tri punta.

Bivši košarkaš Zadra i Zagreba Mario Dundović nakon tri je trke prikupio šest punata gađajući 'u sridu', 'rebro' pa 'u čelo'. Bilo je to dovoljno za pobjedu i veliko slavlje. Zanimljivo je kako slavodobitnik nije bio jedini košarkaš među alkarima. Sreću je okušao i bivši igrač Sonik-Puntamike, odnedavno prvi trener ovog zadarskog kluba Marko Žorž, a košarkašku prošlost ima i Enio Meštrović, predsjednik KUD-a 'Bleke i konji' koji potpisuje ideju i realizaciju ovog projekta.

Alka na Bokanjcu u sedam je godina od zabave namijenjene mještanima prerasla u jedan od najatraktivnijih turističkih događaja u Zadru koji plijeni sve veću pozornost sudionika i gledatelja. Organizatori su na taj način Kuntradi, negdašnjoj žili kucavici Bokanjca, makar na jedan dan vratili značaj koji je nekad imala.