MODERNA VREMENA

Sportaši i navijači vole se (i) preko - Twittera

11.04.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Društvena mreža Twitter u svijetu vrhunskih sportaša puno je popularnija od Facebooka i ostalih mreža, a niski velikih sportskih faca ovog tjedna priključio se i slavni Pele

Društvene mreže doživljavaju nevjerojatnu popularnost diljem svijeta, a sportaši nisu izuzetak kad su u pitanju njihovi korisnici. Čak se i Pele, unatoč svojim 'visokim' godinama, odlučio pridružiti pravoj vojsci sportaša koji više-manje svakodnevno izvještavaju navijače o svojim dogodovštinama ili barem objave koju mudru misao.

Slavni Brazilac je u ponedjeljak objavio 'urbi et orbi' da je otvorio profil na Twitteru i u roku samo par sati dobio nevjerojatnih 30.000 pratitelja (followera). Jasno, ipak je riječ o velikoj nogometnoj faci i ne treba čuditi takva popularnost u tako kratkom roku, no činjenica je i da je Twitter jedna od najpopularnijih mreža baš kad su sportaši u pitanju.

Iako još uvijek nije u rangu jednog Pelea, veliku popularnost na Twitteru ima i Novak Đoković koji redovito, doslovno svakodnevno objavljuje svoje misli i fotografije, najavljuje mečeve i razgovara s navijačima. Izvrsni srpski tenisač dosad je skupio više od 760 tisuća navijača na Twitteru, a broj sljedbenika mu i dalje svakodnevno raste. Leo Messi, Magic Johnson, Ronaldo, Gerard Piquet, Bojan Krkić, Caroline Wozniacki, Rafa Nadal, Usain Bolt, Lindsey Vonn, Julia Mancuso, Serena Williams, Jelena Janković, samo su neki od najpopularnijih sportaša na toj društvenim mrežama.

Uostalom, u kojoj je mjeri Twitter popularan u svijetu svjedoči činjenica da je Shaquille O'Neal kraj svoje NBA karijere objavio prvo na - Twitteru!

Hrvati nisu previše aktivni na Twitteru, takav način komunikacije s fanovima očito jednostavno još nije zaživio u potpunosti na ovim prostorima. No Eduardo da Silva je, primjerice, izuzetno praćen i svaki dan se može pročitati na desetine poruka navijača Arsenala koji mu žele povratak među 'topnike'. Bivši dinamovac Etto svaki dan, ali baš svaki dan pozdravlja na hrvatskom jeziku, Ivo Karlović spada u skupinu najopuštenijih na Twitteru, Ivan Ljubičić je također aktivan, a tu su i Janica Kostelić, Ana Jelušić i Sofija Novoselić.

Košarkaš Dontaye Draper jedan je od najčešćih korisnika te društvene mreže, baš kao što pola hokejaške momčadi Medveščaka voli objavljivati svoje misli na Twitteru.


Naravno, postoje i oni kojima je Twitter postao i preveliko opterećenje. Tako se Sammir volio pohvaliti svojim dogodovštinama i na kraju je zbog novinara prije nekoliko mjeseci zatvorio profil. Očito je previše prljavog veša otišlo u medije...

Klubovi, čak i dobar dio njih u Hrvatskoj, također su spoznali vrijednost društvenih mreža, pa je danas gotovo nezamislivo da ijedan sportski kolektiv koji imalo drži do sebe i navijača nema profil na Twitteru, Facebooku ili nekoj trećoj mreži. No najčešće su klubovi aktivni na svima istodobno!