STOP HOMOFOBIJI

NHL igrači u borbi za sportska prava homoseksualaca

05.03.2012 u 13:10

Bionic
Reading

U nedjelju je na američkoj nacionalnoj televizijskoj kući NBC prvi put prikazan promotivni spot u kojem najveće hokejaške zvijezde NHL lige promoviraju jednakost unutar sporta bez obzira na seksualnu orijentaciju

Rick Nash (Columbus), Duncan Keith (Chicago), Corey Perry (Anaheim), Dion Phaneuf (Toronto) i Henrik Lundqvist (NY Rangers) neki su od igrača koji su sudjelovali u spotu koji je premijerno prikazan tijekom televizijskog prijenosa nedjeljne utakmice između New York Rangersa i Boston Bruinsa (4:3).

Projekt je dio kampanje nazvane 'I ti možeš igrati (You can play)' koju je osmislio Patrick Burke, skaut Philadelphia Flyersa i sin glavnog menadžera Toronto Maple Leafsa Briana Burkea.

Kampanju je motivirala tragična smrt njegova 21-godišnjeg brata Brendana, koji je prije dvije godine poginuo u automobilskoj nesreći. Obnašao je tada dužnost sportskog direktora sveučilišne momčadi Miami u Ohiju. Tri mjeseca prije fatalne nesreće javno je otkrio da je homoseksualac.

U televizijskoj kampanji kojoj je cilj podići toleranciju spram seksualnih manjina i upozoriti na homofobne učinke u sjevernoameričkom društvu sudjelovat će više od 30 poznatih hokejaša NHL klubova.