ZAMJERILI MU NA OTOKU

Reina u rasističkom skandalu zbog kontroverzne reklame

01.03.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Španjolska televizijska reklama u kojoj je glavni akter vratar Liverpoola Pepe Reina maknuta je iz etera nakon niza pritužbi da je rasistička i homofobna

Britanska nezavisna udruga koja štiti prava tamnoputih osoba Operation Black Vote (OBV) prigovorila je španjolskoj osiguravajućoj tvrtki Groupami Seguros kako scenarij reklame u kojoj glumi Reina crnce u džungli opisuje kao 'kao glupe, nazadne, animalističke homoseksualce'.

U reklami smještenoj u džungli se Reina, čije prezime na španjolskom znači kraljica, pojavljuje pred plemenskim glavešinom, koji ga potom izabire za svoju kraljicu riječima: 'Ja kralj-ti kraljica'. Reina potom sarkastično podiže obrve i kaže: 'Osjećam se sigurno', nakon čega slijedi pjesma.

Direktor OBV-a kaže:

'Šokiran sam na toliko razina: Kako bi se španjolski narod osjećao da ih Englezi okarakteriziraju kao nazadne, glupe i animalističke homoseksualce? Što to uostalom govori o Pepeu Reini? Živi i radi u Velikoj Britaniji gotovo desetljeće. Misli li da je u redu ovako okarakterizirati tamnopute osobe? Misli li da bi se njegovi tamnoputi suigrači smijali na ovu šalu?'

Iz Liverpoola, čiji je napadač Luis Suarez nedavno bio kažnjen s osam utakmica suspenzije zbog rasističkog vrijeđanja beka Manchester Uniteda Patricea Evre, zasad se nisu oglasili vezano uz sporan događaj.