OBILJEŽAVAJU FALKLAND

Argentinska liga nazvana po brodu iz rata sa Britanijom

08.02.2012 u 09:43

Bionic
Reading

Argentinska vlada odlučila je u čast obilježavanja 30-te godišnjice sjećanja na Falklandski rat drugi dio sezone nogometnog prvenstva (Clausuru) nazvati imenom broda koji je britanska mornarica potopila tijekom rata dviju država

Argentinska 'Clausura' koja počinje u petak trebala bi se zvati 'Crucero General Belgrano' (Krstarica general Belgrano) po ratnom brodu koji je 1982. godine potopila britanska podmornica pri čemu su poginula 323 člana posade.

Argentinska vlada odlučila se na ovaj potez ogorčena nedavnim raspoređivanjem britanskog pilota, princa Wiliama, na Falklandske otoke što smatra provokacijom. Princ William na Falklande dolazi u sklopu šestotjedne misije kao član posade jednog od dva dežurna spasilačka helikoptera Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

Falklandski rat ili Malvinski rat trajao je od 19. ožujka do 14. lipnja 1982. godine, a Argentina je u tom sukobu izgubila 649 vojnika. Spor oko Falklanda kamen je spoticanja u odnosima Argentine i Velike Britanije jer obje zemlje smatraju da je riječ o dijelu njihova teritorija. Velika Britanija kontrolira otočje već više od 180 godina, no Argentina ga smatra nelegalno otetim i želi njegov povratak.

Argentinska vlada je formalno vlasnik tamošnje prve lige i zato se televizijski prenosi emitiraju besplatno na javnim programima.