RAFA, MESSI I EKIPA

Sedmorica veličanstvenih: Ljevaci koji su pokorili svijet

08.06.2011 u 07:28

Bionic
Reading

Smatra se da se svega 10 posto ljudskog stanovništva bolje koristi lijevom nogom ili rukom. Evo sedmorice veličanstvenih koji dijele upravu tu osobinu - radije se koriste lijevom rukom, odnosno nogom

Barcelona je na krilima Lionela Messija osvojila najveće trofeje, kao i srca nogometnih navijača, Nadal se pridružio legendarnom Bjornu Borgu kao kralj Roland Garrosa, a svijet snookera potpuno je očarao mladi Judd Trump. Svi oni dijele istu osobinu - radije se koriste lijevom rukom, odnosno nogom.

Smatra se da se svega 10 posto ljudskog stanovništva bolje koristi lijevom nogom ili rukom. Uzevši to u obzir, proteklu su, ali i aktualnu sezonu u velikom broju obilježili upravo sportaši koji preferiraju tzv. south paw. Svaki od ovih sedam vrhunskih sportaša na svoj način dominira svojim sportom.

Luc Abalo, 26, rukometaš, rukometaš
Klub: Ciudad Real
Uspjesi: Svjetski prvak s reprezentacijom Francuske, finale Lige prvaka

Sa samo 26 godina Abalo u svojim vitrinama ima sve titule koje profesionalni rukometaš može poželjeti. Iako je nedavno kao član Ciudad Reala doživio poraz u finalu Lige prvaka protiv Barcelone, sezona ostaje uspješna jer je s Francuskom osvojio titulu svjetskog prvaka po drugi put u svojoj karijeri. Zadnjih nekoliko sezona Abaloa se može smatrati najboljim svjetskim desnim krilom koje, iako nema profinjenu ruku kao Smajlagić ili Džomba, dominira utakmicama zahvaljujući svojim izuzetnim fizičkim sposobnostima - brzini, skočnosti i izdržljivosti.

Josh Hamilton, 30, igrač bejzbola, outfielder
Klub: Texas Rangers
Uspjesi: MVP American lige, finale Svjetske serije

Iako su njegovi Rendžeri doživjeli poraz u finalu Svjetske serije 2010. od San Francisco Giantsa i njihovog nezaustavljivog bacača Tima Lincecuma, Hamilton se ustoličio kao jedan od najboljih igrača lige. Prošle je sezone ostvario batting average od nevjerojatnih 0,359, prosjek kojeg se ne bi postidio ni legendarni Ty Cobb. Ove su ga sezone mučile ozljede, zbog čega je dosad odigrao samo 23 od ukupno 60 utakmica te mu je prosjek lagano pao, iako je i dalje na solidnih 0,315. Momčad Texasa igra i više nego dobro te drži treću poziciju American lige, koja vodi u doigravanje.

Michael Vick, 30, igrač američkog nogometa, quarterback
Klub: Philadelphia Eagles
Uspjesi: prva utakmica doigravanja, starter za NFC na Pro Bowlu

Prije tek nešto više od dvije godine Vick je služio zatvorsku kaznu jer je sudjelovao u organizaciji borbi pasa i tada se činilo da više nikada neće biti profesionalni sportaš. Nakon što je tijekom prijelaznog roka u Washington preselio Donovan McNabb te se ubrzo ozlijedio Kevin Kolb, Vick je preuzeo ulogu prvog quarterbacka i ostvario najbolju sezonu karijere, dostigavši dodavački rate od 100,2 i pritom pretrčavši 676 jardi, uvjerljivo najviše od svih quarterbackova. U wild-card utakmici doigravanja Philadelphia je, u vrlo tijesnoj utakmici, izgubila 21:16 od kasnijih prvaka Green Bay Packersa.

Lionel Messi, 24, nogometaš, napadač
Klub: FC Barcelona
Uspjesi: prvenstvo Španjolske, osvajač Lige prvaka, najbolji svjetski igrač

Može li se išta više reći o ovom argentinskom čarobnjaku, a da već nije rečeno? Od svog je velikog prethodnika Diega Maradone preuzeo desetku kako Barcelone, tako i reprezentacije, kao i titulu najboljeg igrača na svijetu. Ove je sezone vodio svoju ekipu do španjolske i europske titule, pritom ostvarivši plasman i u finale nacionalnog kupa. U 55 ovogodišnjih natjecateljskih utakmica za svoj je klub postigao nevjerojatna 53 pogotka i 28 asistencija. U njegovoj je karijeri ostalo samo još jedno neostvareno dostignuće, za koje će morati pričekati 2014. godinu i Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Manny Pacquiao, 32, boksač
Uspjesi: prvak WBO velter kategorije

Jedan od najboljih boksača svih vremena, jedini koji je osvojio preko 10 titula i prvi u povijesti boksa kojem je to uspjelo u osam različitih kategorija. Od ukupno 58 borbi, pobijedio je u čak 53, s tim da je pobijedio posljednjih 14, čime je neporažen u zadnjih pet godina karijere. Njegov kontra-stav, munjevita brzina i strašna ljevica zadnjih se godina pokazuju premoćnima za sve borce. Borba protiv Floyda Mayweathera, jedan je od najiščekivanijih sportskih događaja današnjice, dosad se nije uspjela dogovoriti jer se timovi dvojice boksača nisu usuglasili oko tehničkih detalja borbe.

Judd Trump, 21, igrač snookera
Uspjesi: osvajač Otvorenog prvenstva Kine, finalist Svjetskog prvenstva

U svijetu snookera konačno se pojavio igrač koji po prirodnom talentu može konkurirati Ronnieju O'Sullivanu. Trump je sa samo 14 godina na službenom natjecanju postigao maksimalnih 147, čime je skinuo upravo O'Sullivanom rekord. Publici se po prvi puta na velikoj pozornici predstavio kada je osvojio ovosezonski Chinese open, svladavši u finalu fenomenalnog Marka Selbyja. Do finala Svjetskog prvenstva pobijedio je igrače kao što su prošlogodišnji pobjednik Robertson, Dott i Ding Junhui. U finalu je uglavnom igrao bolje od Johna Higginsa, ali je izgubio 18:15, plativši danak neiskustvu.

Rafael Nadal, 25, tenisač
Uspjesi: osvajač Roland Garrosa, godinu dana prvi igrač svijeta

Nadal je pobjedom na ovogodišnjem Roland Garrosu postigao dva nevjerojatna uspjeha: šesti put je pobijedio na tom turniru, čime je izjednačio Borgov rekord, te je dostigao desetu pobjedu na grand slam turnirima. U proteklih je godinu i pol uspio ostvariti pobjede na četiri od ukupno šest grand slam turnira, a izmakle su mu samo titule na Australian openu, koje su osvojili Roger Federer i Novak Đoković. Kako Federer i Murray također hvataju odličnu formu, uz stalne Đokovića i Nadala, čini se da nam predstoji jedan od najboljih Wimbledona u posljednjih dvadesetak godina.