DRAŽEN, SANDRA....

Prometne nesreće sportaša koje su potresle Hrvatsku

24.05.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Teška prometna nesreća u kojoj je ozbiljno stradao povremeni hrvatski nogometni reprezentativac Drago Gabrić povod je da se sjetimo i drugih hrvatskih sportaša koji su doživjeli nesreću. Neki su nažalost poginuli, neki su se uspješno oporavili i nastavili svoju sportsku karijeru, dok su neki zbog posljedica nesreće morali zaključiti svoje karijere

U ponedjeljak navečer brzinom munje se probila vijest da je 25-godišnji bivši nogometaš Hajduka Drago Gabrić doživio tešku prometnu nesreću u kojoj je zadobio teže ozljede. Informacije govore da je Gabrić izgubio kontrolu nad svojim vozilom te sletio s ceste, a zbog težine ozljede mozga liječnici su mu inducirali komu.

Tragedija koja se dogodila hrvatskom nogometašu podsjetila nas je na iste događaje koji su se dogodili drugim hrvatskim sportašima. Nabrojit ćemo tek nekoliko najpoznatijih.

Najveći hrvatski sportaš svih vremena, Dražen Petrović, izgubio je život nesretnog 7. lipnja 1993. godine u prometnoj nesreći na njemačkoj autocesti. Samo dan nakon što je odigrao posljednju utakmicu za hrvatsku reprezentaciju, Dražen se vozio sa svojom tadašnjom djevojkom Clarom Szalatzy kada im se na autocesti ispriječio kamion, a tamošnja je policija objavila vijest koja je paralizirala sve – Dražen je smrtno stradao.

Za razliku od košarkaškog Mozarta koji je u automobilskoj nesreći izgubio život, hrvatska stolnotenisačka reprezentativka Sandra Paović uspjela se izvući, no njezina sportska karijera je zauvijek prekinuta.

Početkom 2009. godine, točnije 30. siječnja, iz Pariza je stigla vijest da je jedna od najboljih hrvatskih stolnotenisačica Sandra Paović stradala u teškoj prometnoj nesreći. Naime, ona se vozila u klupskom kombiju koji je sletio s ceste. Hrvatska je stolnotenisačica teško stradala te je zbog ozljede kralježnice bila dugo na rehabilitaciji, a čak je bila i priključena na respirator. Iako su joj liječnici davali male šanse da će ikad stati na svoj noge, nevjerojatnom snagom volje Sandra danas hoda, no za nju je sportska karijera završena.

Iste godine kao i Sandra Paović, u prometnoj je nesreći teško stradao hrvatski olimpijac, bacač koplja Edi Ponoš. Splićanin Ponoš vozio se na motociklu, te je udario u rubnik slivnika, a potom u metalni dio prometnog znaka. Zadobio je teške ozljede glave.

Godine 2004. Hrvatsku je šokirala nesreća u kojoj su smrtno stradala trojica nogometaša Varteksa - Silvestar Sabolčki, Krunoslav Sabolić i 20-godišnji Kristijan Kitner. Vozeći svoj automobil, Sabolčki je udario u rasvjetne stupove na varaždinskoj obilaznici, te je izgubio život. Sabolčkog su praktički sati dijelili od prijelaza u Dinamo, no tragičan događaj nažalost je odnio život trojice mladih sportaša.

Na listi tragično preminulih nogometaša nalazi se i Miljenko Kovačić, koji je u svojoj karijeri igrao za Slaven Belupo, ali i Bresciju i Dinamo. Kovačić je izgubio kontrolu nad svojim motociklom i završio u zaštitnoj ogradi te preminuo. Zbog svoje brzine prozvan je 'sinom vjetra', a bio je i potpuno drukčiji tip, pa je tako jednom prekinuo karijeru zbog vjerskih razloga, tvrdeći da je novac korijen svakog zla.

Jedini hrvatski sportaš koji je uspio nakon teške nesreće vratiti se svojoj karijeri je hrvatski rukometaš Renato Sulić. Za razliku od nabrojanih, on je nesreću doživio kao pješak kada ga je u Rijeci udario automobil. Dok je pretrčavao cestu, na njega je naletjelo vozilo, zbog čega je doživio tešku ozljedu ligamenata koljena. Poslije duge rehabilitacije, Sulić se uspješno vratio na rukometne terene.