SVE ZA NAVIJAČE

Poljaci iseljavaju studente zbog Eura 2012

03.03.2011 u 20:44

Bionic
Reading

Nakon problema sa stadionima domaćine Europskog nogometnog prvenstva 2012. muči i gdje će smjestiti silne navijače koji će pohoditi Poljsku i Ukrajinu od 8. lipnja do 1. srpnja iduće godine

Mnogi navijači pohitali su rezervirati smještaj, no u Poljskoj u većini hotela nailaze na – nema slobodnih mjesta.

Organizatori stoga ozbiljno razmatraju izgraditi ogromne kampove, nešto nalik na šatorska naselja. Prve procjene govore da će u Varšavi biti potrebno 100.000 kreveta, a organizatori tvrde da imaju 101.000 na raspolaganju. No, turističke zajednice manje su optimistične.

'Imamo oko 33.000 kreveta, od toga više od dvije trećine u hotelima', otkrila je Barbara Tekieli, direktorica varšavskog turističkog ureda.

Koliko im je voda došla do grla pokazuje i očajni pokušaj koordinatora smještaja za Euro 2012. Rafala Rosiejaka, koji pritišće sveučilišta da iznajme studentske sobe po cijeni od 40-50 eura za noć. Problem je, naravno, što bi u tim sobama u vrijeme Eura još trebali biti studenti.

No, organizatori imaju 'rješenje' i za taj problem.

Zatražili su od sveučilišta u gradovima domaćinima (Varšava, Gdanjsk, Poznan i Wroclaw) da skrate akademsku godinu za tri tjedna, tj. da predavanja uguraju u razdoblje do početka prvenstva. No, neka sveučilišta su se usprotivila takvim idejama.

'Nemoguće je isprazniti studentska naselja za potrebe Eura, a ideja o skraćivanju akademske godine je smiješna!', ističe Anna Korzekwa s Varšavskog sveučilišta.