CJENKANJE S FIBOM

Slovenci prihvatili košarkaški EP

25.11.2010 u 18:14

Bionic
Reading

Slovenska vlada u četvrtak je donijela odluku o osiguranju 1,2 milijuna eura iz proračunskih sredstava za organizaciju Europskog prvenstva u košarci 2013. godine

Za organizaciju te priredbe Slovenija je jedini kandidat, a FIBA bi o dodjeli organizacije trebala odlučivati na zasjedanju u Muenchenu 5. prosinca.

Košarkarski savez Slovenije (KZS) zatražio je od vlade 6,5 milijuna eura, no ministar za školstvo i sport Igor Lukšič izjavio je nakon sjednice vlade da bi KZS za preostala sredstva trebao osigurati sponzore ili konkurirati za druga sredstva koja država ima za sportsku ili turističku djelatnost.

'Sama država nije organizator prvenstva, a ne može jamčiti niti za gradnju sportske infrastrukture koju zahtijeva to prvenstvo,' izjavio je Lukšič.

Slovenski košarkaški savez ocjenjuje da bi od prvenstva ukupni prihod iznosio dvadesetak milijuna eura i da bi organizacija financijski isplatila. Vlada je preporučila KSZ-e da nastavi s pregovorima s FIB-om kako bi se smanjila predviđena kotizacija za organizatora koja trenutačno iznosi 4 milijuna eura.

Predsjednik vlade Borut Pahor izjavio je nakon sjednice da postoji veliki pritisak javnosti da vlada podrži organizaciju prvenstva u košarci jer je riječ o popularnom sportu koji bi promovirao državu, a to bi ujedno bila i najveća sportska priredba koja bi bila održana na slovenskom tlu. On je rezerve u pogledu definitivnog davanja državnih jamstava obrazložio proračunskim ograničenjima i već prihvaćenim obvezama za neke sportske međunarodne događaje koje je izdala prijašnja vlada. Pahor je ipak dao do znanja da očekuje kako će slovenski savez s FIBA-om biti uspješan u pokušaju smanjenja sredstava predviđene kotizacije za FIBA-u i dobivanja dodatnih sponzora. U tom bi slučaju, dodao je, i slovenska vlada lakše razmotrila veću potporu toj priredbi.