22. KOLO NLB LIGE

Anderson 'razbio' Split u samo nekoliko minuta

15.02.2009 u 20:52

Bionic
Reading

Cibona je ponajviše zahvaljujući izvrsnom Alanu Andersonu stigla do važne pobjede u NLB ligi i tako zadržala poziciju koja ju vodi na Final four. Split CO izvrsno je krenuo, poveo sa 14 razlike, ali njegovi igrači nisu uspjeli zadržati tamnoputog Amerikanca koji ih je zatrpao koševima

U 22. kolu NLB lige zagrebačka Cibona nadivisila je Split Croatia Osiguranje sa 79:73 (15:29, 20:8, 18:13, 26:23), no puno teže od očekivanoga. 'Vukovi' su u utakmicu ušli opušteno, čak i podcjenjivački shvatili suparnika, i to su im Splićani jako dobro naplatili. Poveli su sa 14 razlike (29:15) već u prvoj četvrtini, no onoga trenutka kad su se domaćini trgnuli iz letargije i počeli igrati obranu malo bolje, razlika se počela topiti.

Košarkaši Tea Čizmića ipak su prvo poluvrijeme priveli kraju u svoju korist (37:37), no to je više-manje bilo sve što su mogli učiniti. U drugom dijelu Earl Calloway posve je 'uštopao' dotad nezadrživog Eddieja Shannona, raspucao se Marin Rozić, a svoju rolu u obrani i napadu jako je dobro odradio i Jared Homan. Onoga trenutka kad su Zagrepčani preuzeli vodstvo, splitski igrači više nisu imali inicijativu na parketu.

No, ipak, nekoliko minuta prije kraja susreta, Split je imao napad za poravnanje, Cibona je vodila 63:61 i u trenutku kad je netko od gostujućih igrača ušao pod koš, među veliku gužvu i podigao se na polaganje, Alan Anderson opalio je blokadu, poveo kontru i zabio svoj četvrti koš zaredom. Od tog trenutka Anderson je zabio sve što se moglo zabiti, a jedini koji je do kraja utakmice još pogodio koš gostiju bio je Homan. U svim slučajevima, na asistencije Andersona.

Bez obzira na pobjedu od šest razlike (79:73) i izostanak rezultatske neizvjesnosti, trener domaćih Velimir Perasović bio je jako nezadovoljan. S punim pravom! Njegovi igrači već nekoliko utakmica ne igraju timski, već soliraju i to se vidi na rezultatima. Davor Kus posve je izvan forme, Nikola Prkačin već tjedan dana nije trenirao punom snagom, a Amerikanci redovito ulaze u utakmice nevoljko, pa se 'dižu' kako utakmica odmiče.

Kako bilo, četiri kola prije kraja ligaškog dijela natjecanja Cibona je ostvarila 16. pobjedu i tako se još za korak približila Final Fouru. Najviše koševa protiv Splita zabili su Anderson (18), Rozić (16), Homan (13) i Calloway (12), dok su u gostujućoj momčadi prednjačili Shannon (19), Lucas (17) i Batina (14).

Rezultati 22. kola:
Krka - Zagreb CO 64:84
Zadar - Budućnost 92:69
Hemofarm - FMP 90:83
Helios - Crvena zvezda 63:69
Partizan - Union Olimpija 69:67
Bosna ASA - Vojvodina 94:68
Cibona : Split CO 79:73