KREĆE EUROLIGA

Pomlađena Cibona u godini odrastanja u Europi

19.10.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Ovog tjedna započelo je novo izdanje najjačeg europskog klupskog košarkaškog natjecanja – Eurolige. I ove sezone hrvatske boje brani samo Cibona, koja, iako oslabljena, i ovog puta ima isti cilj, a to je osigurati drugi krug, odnosno top 16

Utakmicom u Pireju u ponedjeljak između velikana Olympiacosa i madridskog Reala započela je nova sezona Eurolige. Najjači košarkaški klubovi Starog kontinenta kreću u još jedan pohod na najcjenjeniji naslov Europe.

I dok problemi s novcem tresu klubove s istoka, zapadni ne posustaju te i dalje imaju velike budžete, pa tako mogu kupiti igrače najviše klase. Što se tiče favorita, oni su i dalje isti kao i proteklih godina. Branitelj naslova Barcelona, zatim Real Madrid, Olympiacos i Panathinaikos su uvijek protagonisti Eurolige, no od ove sezone tu su i turski klubovi – Fenerbahče koji vodi Neven Spahija te Efes Pilsen Velimira Perasovića. Iz prikrajka još vrebaju Maccabi, moskovski CSKA te Montepasschi iz Siene.

Što se tiče imena, Euroliga u novoj sezoni garantira spektakl, no koliko spektakla može pružiti jedini hrvatski predstavnik u najjačem klupskom natjecanju Europe? Cibona se, opterećena financijskim problemima, okrenula mladim igračima. Trener Radulović svjestan je da će biti uspona i padova.

'Mi smo Cibona i bez obzira kakav sastav imamo, mi ne smijemo smanjivati naše ambicije, a to je igrati što bolje i osigurati drugi krug', rekao je Radulović na jednom od druženja s novinarima.

'Vukovi' su smješteni u skupinu s Barcelonom, Montepaschijem, Fenerbahčeom, Lietuvos Rytasom te Choletom. Barca, Montepaschi te Fernerbahče su u ovoj skupini svijet za sebe, pa će tako cibosi veliku bitku za drugi krug voditi s Rytasom i Choletom. Nije nemoguća misija, ali hrvatski prvak će se morati dobrano pomučiti.

Iako je Cibona jedini hrvatski klub u Euroligi, natjecanje je prepuno hrvatskih košarkaša. Stanko Barać brani boje Caje Laboral, Ante Tomić je u madridskom Realu, a Bruno Šundov u Valenciji. U Fenerbahčeu su Ukić i Tomas, dok je Damir Markota u Union Olimpiji. U ruskom Himkiju su Zoran Planinić te Krešimir Lončar.

Skupine Eurolige:

A – Caja Laboral, Maccabi, Partizan, Žalgiris, Prokom, Himki
B – Olympiacos, Real Madrid, Unicaja, Virtus Roma, Brose Baskets, Charleroi
C – Cibona, Barcelona, Montepaschi Siena, Fenerbahče Ülker, Lietuvos Rytas, Cholet
D – CSKA Moskva, Panathinaikos, Efes Pilsen, Valencia, Armani Jeans Milano, Union Olimpija