USPJEŠAN DEBI SAGADINA

Zadar 'skuhao' ruski Kazan, Tornado u bojkotu

10.02.2009 u 20:54

Bionic
Reading

Košarkaši Zadra svladali su ruski Unics Kazan u susretu i danu koji je obilovao događajima u gradu košarke. Navijači su imali svoj performans, a trener Zmago Sagadin na klupi Zadra debitirao je iznimno važnim trijumfom s rezultatom 93:91 (25:19, 16:23, 24:23, 28:26)

Prije početka susreta navijačka skupina Zadra Tornado prošla je gradom noseći lijes i tablu koja je slala jasnu poruku – naš je klub mrtav. Tako su nastavili svoj sukob s čelnicima kluba čije hitne ostavke traže.

Na tribinama su bili samo tijekom prve četvrtine, nakon čega su napustili dvoranu. Osim uprave, na meti navijačkog bijesa našao se i bugarski centar Dejan Ivanov, kojega navijači optužuju da im je na gostovanju u Trnskom pokazao srednji prst. Bugarin se kune da nije.

Na terenu je bilo vruće, no Zadrani su u trećem kolu druge faze Eurokupa uspjeli doći do prve pobjede i ostati u igri za plasman dalje. Tijekom prve dionice briljirao je spomenuti Ivanov s osam koševa i šest skokova, a početkom druge četvrtine Zadar odlazi na prednost od 10 koševa, točnije na 29:19. No, tada su se zahuktala dva Hrvata Popović i Lončar u ruskim redovima i u posljednjem napadu druge četvrtine Unics prvi put preuzima prednost.

U drugom poluvremenu večeras nepogrešivi Rančić s dvije trice vraća prednost Zadru, no nijedna momčad sve do četiri minute prije kraja susreta ne uspijeva stvoriti veću zalihu. Tada na pet vezanih koševa Zadranina Marka Popovića domaći razigravač Rok Stipčević uzvraća s dvije trice i uz koš kapetana Gečevskog odvodi završnicu u mirnije vode. Iako konačan rezultat 93:91 sugerira borbu do zadnje lopte, Zadar je u završnici kontrolirao rezultat i slavio veliku pobjedu.

Iako su Rusi, predvođeni Popovićem (22 koša, šest dodavanja) i Lončarom (18 koševa, osam skokova), dominirali u skoku, Zadar je pogodio čak 63 posto (12/19) šuteva za tricu i izborio pobjedu. Najefikasniji u domaćim redovima bio je Stipčević sa 19 koševa (šut za tri 4/5) koji je maestralnom završnicom nadoknadio čak sedam izgubljenih lopti, a pratili su ga Gečevski sa 17, Ivanov sa 15 (uz 10 skokova) i Rančić sa 13 koševa (šut 5/5). Pravu priliku napokon je dobio i mladi Prostran koji je u 13 ukazanih minuta upisao sedam koševa.

Ovom pobjedom Zadar je došao na diobu drugog mjesta u skupini s Unicsom i Turk Telekomom, koji također imaju omjer 1:2. Nepogrešiv je i dalje talijanski Benetton koji je u Turskoj slavio s lakih 99:67, uz 15 koševa, šest skokova i tri dodavanja Sandra Nicevića.