NBA TRŽNICA

Pobjednik prijelaznog roka - Miami!

21.07.2010 u 11:24

Bionic
Reading

Pobjednik prijelaznog roka u NBA zove se Miami Heat. Dwayne Wade, 'King James', Chris Bosh i kompanija proslavili su vlastito sparivanje u grandiozno patetičnoj ceremoniji i sada imaju samo jedan jedini problemčić: prijelazni rokovi se, naime, ne ubrajaju u trofeje

To će reći da slave li ga slave, a još ništa nisu osvojili. Lupaju se u prsi i glumataju napaljenost, a daleko je prva službena utakmica koju će zajedno odigrati. No 'brendiranje' je počelo toliko agresivno da se čini kako je nekima u Miamiju ljetni 'heat' udario u glavu.

LeBron James svoju je odluku o napuštanju Clevelanda i selidbi u Miami odlučio dramatično obznaniti u izravnom televizijskom prijenosu. Kao da se malo previše uživio u ulogu mesijanskog Jesusa Shuttleswortha iz Spike Leejeva 'He got game'... Pritom je još nešto profesionalno brljao o emocijama, kako mu nije lako, ('Man, this is tough', 'Cleveland always in my heart...' i slične fraze iz loših američkih filmova), da bi se već sutradan pridružio Boshu i Wadeu u spektakularnom promotivnom prenemaganju s dramatičnom glazbom, koreografijom i specefektima. Prilično mnogo glumatanja za dva ljetna dana.

Pritom kao da je momcima netko natuknuo da, osim što moraju izgledati samopouzdano, trebaju ispaljivati i pompozne izjave. Tako je Dwayne Wade iznebuha lanuo da su James, Bosh i njegova malenkost 'najbolji trio u povijesti NBA košarke'.

S obzirom na to da će još nekoliko mjeseci proći dok ne odigraju prvu utakmicu, možda Wade nađe vremena da malo prouči povijest. Pa da sazna što je 80-ih LA Lakersima značio tercet Magic-Jabbar-Worthy (zajedno tri naslova). Ili čuje da su Boston Celticsi prije Piercea, Allena i Garnetta imali još slavniji i trofejniji trozubac Bird-Parish-McHale (također tri naslova). Jedan američki novinar poentirao je opaskom da, dok govore o sebi kao o najboljem triju svih vremena, heatovci ne bi trebali zaboraviti ni 'Michaela Jordana i još bilo koju dvojicu'.

Potonji je, inače, nedavno sa golf terena komentirao kako je previše natjecateljski nastrojen, pa si ne može zamisliti da bi u naponu karijere nazvao Magica ili Birda, i rekao 'Hej, Larry, hajde da budemo u istom timu, pa da budemo prvaci'.

'Ja sam želio pobijediti te momke', objašnjava Jordan, uz napomenu da svatko ima puno pravo birati kako će razvijati karijeru. Sličnu je izjavu ubrzo dao i Magic Johnson: 'Pa ja sam još od fakultetskih dana smišljao kako ću nadmašiti Birda.'

Oglasio se i velikan bez šampionskog prstena, danas jedan od najpopularnijih sportskih komentatora u Americi – Charles Barkley. I on smatra da se James u zenitu karijere odrekao odgovornosti u Cavsima koji su bili ponajbolja momčad lige s fanatičnom podrškom grada, a tako nešto nikada nisu učinili Jordan, Bryant, Russell, Malone, Ewing...

'Razočaran sam. Ne krivim Jamesa, ali mislim da bi mu mnogo značajniji bio naslov osvojen s Clevelandom, nego što će to biti s ovakvim Miamijem – ako ga uspije osvojiti. Sjetite se da smo Kobeu Bryantu tek u zadnjih dvije godine počeli davati zasluženo priznanje. Prije ga je uvijek pratila priča da ne može biti pobjednik bez Shaqa. Ali Kobe nikada nije napustio Lakerse. '

Barkley je, podsjetimo, i sam bio član jednog od 'najvećih terceta' udruživši se potkraj karijere s Olajuwonom i Pippenom u Houstonu. No do naslova Rocketsi tada nisu stigli.

S obzirom na preuranjeni 'hype' i gomilu prenemaganja, čini se da uz rijeke novih obožavatelja dogodine neće nedostajati ni 'Miami Hejtera'. No ako se velika imena uspiju uštimati u istinsku momčad, vrijeme radi za njih. Branitelji naslova Lakersi nisu, što se kaže, u cvijetu mladosti. A pogotovo to nisu prvaci Istoka Boston Celticsi, koji su zadržali na okupu svoje buduće Hall of Famere i pokušat će još jedan, vjerojatno zadnji juriš na naslov.

Fino su se pojačali Chicago Bullsi, premda su i oni neuspješno ganjali 'veliku trojku'. Na kraju su Derricku Roseu, mladom playmakeru u usponu, doveli Carlosa Boozera, uz Bosha ponajboljeg krilnog centra na tržištu. Svoju slavu i dalje traže Dwight Howard u Orlandu, Kevin Durant u Oklahoma Cityu, Carmelo Anthony u Denveru...

Miami Heat zasad nema šampionsku auru, poput Bullsa 90-ih. 'Velika trojka' zajedno ima tek jedan šampionski prsten (Wade, 2006). Upravo zato toliko iritira njihova samohvala: kao da moraju prvenstveno sami sebe uvjeriti da zbilja toliko vrijede.

Predstavljanje velikog trojca