NBA FINALE

Boston Celticsi na korak od 18. naslova!

14.06.2010 u 08:44

Bionic
Reading

Celticsi vode 3:2. U sjajnoj petoj utakmici NBA finala domaćin Boston sinoć je protiv arhirivala Lakersa vodio tijekom skoro cijelog susreta te na kraju slavio 92:86 oduprijevši se čudesnoj seriji Kobea Bryanta u drugom poluvremenu

Košarkaš kojeg mnogi već smatraju jednim od četvorice-petorice najvećih u NBA, mučio se s realizacijom u prvom dijelu, ali u trećoj je četvrtini počeo brutalno zasipati koš domaćina (19 poena, 38 do kraja meča).

No Bryant, koji ganja svoj peti naslov prvaka, prošle večeri nije imao adekvatnu napadačku podršku suigrača. Pau Gasol ostao je na 12 poena i 12 skokova, a Artest (7 poena) i Odom (8) opet su bili upadljivo suzdržani.

Na drugoj strani, kad barem dvojica od trojice budućih članova Hall of Famea (Pierce-Allen-Garnett) odigraju dobru utakmicu, Boston obično pobjeđuje. Kad sva trojica odigraju dobro, pobjeda je gotovo neupitna, pogotovo kad im se priključi fenomenalni Rajon Rondo, zasad najveći favorit za MVP-a finala. Ako je prošlu utakmicu dobila fenomenalna klupa Celticsa, ovu su definitivno izgurali nositelji.

Paul Pierce agresivno je preuzeo napadačku odgovornost kao u finalu 2008, postigavši 27 poena karakterističnim 'step-back' šutovima, prodorima i pivotiranjem, za što ga je legendarni Magic Johnson (danas komentator ESPN-a) na poluvremenu nagradio epitetom superstara. Garnett je dodao 18 uz deset skokova i pet oduzetih lopti, a Ray Allen je bio tu kad je trebalo (12 poena). Statistika Rajona Rondoa (18 poena uz osam asistencija) ni približno ne dočarava ono što na terenu čini 24-godišnji bivši quarterback iz Kentuckyja. Tolika svestranost i moć kod 185 cm visokog igrača još nisu viđeni, i zasad mu se ne naziru granice.

Boston je prvi u ovoj finalnoj seriji dobio dva meča zaredom, ali sada se ekipe sele u Los Angeles na odlučujući megdan.

'Ove smo sezone bili jedna od najuspješnijih momčadi na gostovanjima. Jednu u L.A.-u moramo dobiti', poručio je Pierce. Sljedeća se igra u utorak.