SLUČAJ COUSINS

Vlade Divac i bivši igrač Cibone sklopili posao kojem se nitko nije nadao!

20.02.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Nedugo nakon All-Star utakmice u New Orleansu, svega četiri dana prije završetka prijelaznog roka u NBA ligi koji tradicionalno završava posljednjeg četvrtka u veljači, dogodila se spektakularna zamjena igrača koja je poprilično odjeknula

Nepisano je pravilo da do razmjena ne dolazi za vrijeme All-Star vikenda, a posebice ne za vrijeme All-Star utakmice. Razlog je jednostavan. Ta cijela manifestacija zlatna je koka NBA lige i vodstvo iste ne želi da neka zamjena skrene pozornost s nje. No, ove godine to nije bio slučaj. Za vrijeme utakmice započele su glasine da su Sacramento Kingsi blizu zamjene svog All-Star centra DeMarcusa Cousinsa. Kad je Cousins nakon samo dvije minute igre izvađen i više nije ulazio postajalo je jasno da je stvar ozbiljna. I zaista, netom nakon završetka utakmice objavljena je zamjena koja je sve analitičare i novinare ostavila u čudu. Sacramento Kingsi i njhov glavni menadžer Vlade Divac odlučili su svog najboljeg igrača, centra DeMarcusa Cousinsa te uz njega i krilo Omria Casspia poslati upravo u New Orleans za bekove Buddyja Hielda, Tyrekea Evansa, Langstona Gallowaya te izbore prve i druge runde na ovogodišnjem draftu. Tako ispada kako su posao godine u ovoj velikoj zamjeni igrača obavili legendarni srpski centar Vlade Divac i bivši igrač Cibone Dell Demps koji već godinama radi kao glavni menadžer New Orleans Pelicansa. >> Čudesna NBA večer; oboren Chamberlainov rekord star 55 godina!

REZIME ZAMJENE

Sacramento: nevjerojatno je koliko su malo Kingsi dobili za Cousinsa. Donedavno su pričali da je Cousins njihova budućnost i govorilo se da će mu za novi ugovor ponuditi ludih 219 milijuna godina. No koliko god Cousins bio talentiran (sa 27,8 koševa četvrti strijelac lige i sa 10,7 skokova jedanaesti skakač lige), bio je i ostao 'tempirana bomba u svlačionici'. Izgleda da je baš ta njegova narav uplašila ostale klubove. Pričalo se da bi mogli biti zainteresirani Boston Celticsi, no prema posljednjim vijestima oni uopće nisu dali ponudu. Nije pomogla ni činjenica da je Cousins izjavio da neće produžiti ugovor sa momčadi u koju će biti mijenjan, a glavni menadžer Celticsa Danny Ainge je izjavio da ga ne zanima igrač koji će za Boston igrati 20-tak utakmica.

Do posljednjeg trenutka u igri su bili Los Angeles Lakersi, no kad su odbili u zamjenu uključiti Brandona Ingrama, 2. pick prošlogodišnjeg drafta, glavni menadžer Kingsa te bivši igrač Lakersa, Kingsa i Hornetsa Vlade Divac, kojem je glavni savjetnik Predrag Stojaković, okrenuo se Pelicansima. Uz Cousinsa je u New Orleans poslao izraelsko krilo Casspia a dobio je 23-godišnjeg rookieja Buddy Hielda (6.pick prošlogodišnjeg drafta), budući izbor na draftu (u ovom trenutku 9., no Pelicansi bi sa Cousinsom lako mogli i do doigravanja za kojim zaostaju dvije pobjede pa bi izbor bio daleko lošiji) te dva igrača Evansa i Gallowaya koji su tu bili prvenstveno da se niveliraju zarade igrača te se očekuje da će Kingsi ovih dana otpustiti obojicu.

Jedina pozitivna stvar za Kingse je da će nakon ove zamjene najvjerojatnije zadržati svoj izbor na draftu. Naime, u slučaju da je izbor od 1. do 10. mjesta ostaje njihov. Bude li 11. ili gori ide Chicago Bullsima. U trenutku zamjene izbor je bio baš 11., no ovom zamjenom Kingsi su se osigurali. Do kraja sezone bez Cousinsa bit će 'vreća za napucavanje' i bitno će pasti u poretku. To je loša vijest za Chicago, no dobra vijest za Philadelphiju koja ima pravo da zamijeni svoj ovogodišnji pick sa Kingsima, a također ima i njihov nezaštićeni pick 2019.

New Orleans: Pelicansi su prihvatili veliki rizik davši perspektivnog Hielda i izbor na vrlo snažnom draftu za igrača koji može iskoristiti opciju u svom ugovoru i na ljeto postati slobodan igrač. Već se tjednima šuškalo da Pelicansi žele dovesti centra koji bi omogućio njihovoj najvećoj (i mnogi bi rekli jedinoj) zvijezdi Anthony Davisu da se vrati na svoju prirodnu poziciju krilnog centra. Pričalo se o Jahillu Okaforu i Jusufu Nurkiću, no kao grom iz vedra neba stigla je zamjena za Cousinsa. Na papiru Davis i Cousins izgledaju sjajno, no treba vidjeti kako će to biti u praksi. Gubitak vječito ozlijeđenog Evansa i Gallowaya se neće nimalo osjetiti, a bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti u preostala četiri dana. Naime, na rosteru od visokih igrača osim Davisa i Cousinsa imaju Domatasa Motiejunasa, Terrencea Jonesa, Omera Asika i Alexisa Ajincu te će sigurno mijenjati nekoga od njih za pomoć na poziciji dva/tri. S obzirom na ugovor i učinak najizgledniji za zamjenu je Jones.

Koji je zaključak ovog velikog posla? Jasno je kako Kingsi nisu dobili natrag ni približno vrijednost koju nosi 27-godišnji All-Star centar. To govori da su možda Cousinsovi problemi veći od onih što je procurilo u medije. A možda je samo potvrda onog da su Kingsi već godinama jedna od najnesposobnijih NBA franšiza. S druge strane Pelicansi su prihvatili veliki rizik. Ako sve bude OK, tandem Davis & Cousins će ih odvesti do play-offa i DeMarcus će produžiti ugovor s njima te će nastaviti rasti kao momčad. No ukoliko Cousins neće biti zadovoljan postat će na ljeto slobodan igrač i Pelicansi su dali dva bitna dijela svoje budućnosti za 20-tak utakmica. Najveći gubitnici ove zamjene tako postaju Chicago Bullsi koji gotovo sigurno ostaju bez Sacramentovog izbora na draftu, a pobjednici bi mogli biti Philadelphia Sixersi koji bi morali iskoristiti novi rebouilding nesretnih Kingsa.