NEVJEROJATNA CIBONA

'Vukovi' ispali ovce: Poraz nakon plus 15

25.11.2009 u 20:45

Bionic
Reading

Zagrebački 'vukovi' ispali su u Francuskoj - ovce! Tri četvrtine su igrali izvrsno, vodili i 15 razlike, a onda su domaćini napravili 28:10 u zadnjoj četvrtini i bodovi su ostali u Lyonu. Konačni rezultat je 71:68 (11:18, 15:15, 17:25, 28:10) za Asvel

Cibona je u velikim problemima. Nije ništa dramatično izgubiti u Euroligi od bilo koga, no kad u posljednjoj četvrtini utakmice momčad zabije samo 10 koševa, od toga gotovo polovicu iz slobodnih bacanja, a pritom se ne smije zaboraviti ni problem plaća, loših Amerikanaca (Graves nije ni putovao) i općenito loše kohezije momčadi, tad je jasno da bi ova europska sezona za 'vukove' mogla završiti gotovo i prije nego je započela.

Odlazak u Lyon najavljen je vrlo optimistično. Asvel je proglašen autsajderom, no na kraju su se 'vukovi' protiv tih istih zgubidana proveli kao - ovce. Trideset minuta Zagrepčani su odigrali vrlo dobro, vodili su i 15 razlike (58:43), a onda je stigla ta nevjerojatna posljednja četvrtina. Istina, nisu cibosi zabili samo dva koša kao protiv Zvezde u NLB ligi, no toliko promašenih bacanja i izgubljenih lopti u ključnim trenucima, to se jednoj ozbiljnoj momčadi ne smije događati.

Francuzi su samo iskoristili ponuđeno. Ali Traore i Bobby Dixon preuzeli su odgovornost, igrači Velimira Perasovića su se posve izgubili, ispromašivali polovicu 'slobodnjaka' i umjesto uvjerljive pobjede u Zagreb se vraćaju pokunjeni i tužni.

Statistički gledano, Cibona je bila ravnopravna u šutu za 2 (63 posto u odnosu na 68 Asvela), no u trici su njezini igrači bili slabi (20 posto u odnosu na 39 Francuza), a u skokovima posve izgubljeni (32:21 za Asvel). Što je 'vukovima' vrijedilo 17 izgubljenih lopti suparnika kad ih očito nisu znali iskoristiti?

Na kraju, rezultat je glasio 71:68, a Cibona posljednje četiri minute nije zabila ništa iz igre, tek tu i tamo pokoje bacanje. Marko Tomas i Marin Rozić zabili su po 15 koševa, no zajedno su potrošili 13 lopti za samo tri trice. Jedini dvoznamenkasti još je bio Lukša Andrić (14), dok je Jamont Gordon tradicionalno nastavio s očajnim igranjem – šest koševa za 29 minuta igre. Dodatnih šest asista i četiri skoka u obrani malo ipak popravlja dojam.

Kod domaćina najefikasniji je bio Dixon sa 17 koševa, a slijedili su Kristjan Kangur sa 13 i Traore sa 12 poena. Bivši 'vuk' Rawle Marshall bio je milostiviji nego se očekivalo - zabio je samo četiri koša uz šut 2:8 u 29 minuta provedenih na parketu.