SVETISLAV PEŠIĆ NA ZDBT-U

Trofejni srpski trener rekao veliku istinu o turniru u Zadru

25.09.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Svetislav Pešić, trofejni srpski trener, nedavno je proslavio 67. rođendan, ali kaže kako još uvijek u njemu ima puno volje i želje za trenerski poslom. Na snažni pripremni turnir Zadar Dogus Basketball Tournament stigao je kako bi pobliže snimio svih šest momčadi koje nastupaju te kako bi gledao treninge Fenerbahčea koji vodi Željko Obradović

Krajem kolovoza Svetislav Pešić - Kari napunio je 67. Godina, a jedan od razloga zašto trenutačno nema posao su zdravstveni problemi.

'Operirao sam nedavno meniskus na lijevoj nozi, a ubrzo nakon toga na desnoj nozi su mi ugradili novo koljeno. Oporavak se malo odužio i nadam se da ću do Nove godine biti spreman za nove izazove. Došao sam u Zadar da budem u tijeku i mogu vam reći da pratim sve što se događa u europskoj košarci. Mirovina? Ne razmišljam o tome, pa što drugo da radim?' kazao je Pešić za tportal.

Nakon igračke karijere u Partizanu (1967–1971) i Bosni (1971–1979) Pešić se već kao 30-godišnjak posvetio trenerskom poslu. Prvi klub koji je vodio bila je Bosna, a od velikana vodio je vrlo uspješno Barcelonu koju je 2003. Odveo do prve povijesne titule Prvaka Europe. S reprezentacijom bivše Jugoslavije 2002. postao je prvak svijeta, a jedna od dražim medalja svakako mu je i senzacionalno prvo mjesto s reprezentacijom Njemačke na Europskom prvenstvu 1993., nedugo nakon što je tragično stradao Dražen Petrović.

Međutim, kada smo mu spomenuli juniorsko SP iz 1987. i neponovljivu generaciju Kukoča, Rađe, Divca, Đorđevića i ostalih samo se nasmijao i kazao:

'Često me pitaju o prvoj utakmici protiv SAD-a kada je Toni Kukoč ubacio 11 trica iz 12 pokušaja. Kažu da je danas tako nešto nemoguće… U finalu su Amerikanci Kukoča čuvali agresivno, ali je naša taktika bila da igramo na centre Rađu i Divca koji su ih izludjeli. Nedavno sam kod kuće pogledao na DVD-u obje utakmice i uživao sam. Čudesna generacija.'

Vaš kolega Željko Obradović mišljenja je kako je ovo organizacijski i natjecateljski najjači pripremni turnir u Europi?

'Slažem se s time. Što se tiče organizacije, ovo je daleko najbolji pripremni turnir u Europi! U Zadru je sve savršeno, od smještaja u hotelima uz more, do hrane i uvjeta za trening. Bio sam na ovom turniru s Bayernom prošle godine i jedino što ovom turniru fali su gledatelji jer ipak su ovo atraktivne momčadi. Znamo svi da je Zadar košarkaški grad i ovdje su godinama ljudi navikli na velike igrače i velike utakmice. Kada Zadrani poslože kompetitivniju ,gledatelji će se sigurno vratiti iako moram reći kako me ova mlada momčad Zadra, koju vodi Ante Matulović, impresionirala', kazao je Pešić veliku istinu, ono što su mnogi prešutjeli.

Da je Krešo Ćosić, po kome dvorana nosi ime, poživio do današnjih dana vjerojatno bi sve bilo drukčije. Kažu da je kao igrač i trener bio poseban, 20 godina ispred drugih?

'Teško je to godinama odrediti, ali Krešo je i kao igrač te kasnije kao trener bio čovjek koji je određivao budućnost košarke u Europi. Puno smo pričali, zajedno smo jednom išli u Japan gdje smo vodili reprezentaciju i jedna riječ koja ga može opisati jest da je bio – višedimenzionalan- Teško da će se takav genije opet roditi.'

Teško da ćemo na ovim prostorima gledati mlade igrače kako se razvijaju i stasaju kada već s 18 godina odlaze u NBA. U bivšoj Jugoslaviji dugo igrači do navršene 28. godine nisu mogli u inozemstvo?

'To je istina, takva su bila pravila tada u bivšoj Jugoslaviji i koliko god je to bilo dobro za našu ligu, koja je bila daleko najjača u Europi, bilo je tu i loših stvari. Tada je u prvoj ligi konkurencija bila toliko velika da su mladi igrači strašno brzo napredovali. Naravno, jedan od razloga je i taj što nije bilo stranaca. Primjerice, kada sam završavao igračku karijeru u Bosni, uzeli smo 1979. bez ijednog stranca titulu Prvaka Europe. Danas je to nezamislivo!'