MIJATOVIĆ NAKON VEGASA

Hrvatski trener o našim tinejdžerima koji su zaludjeli Amerikance

19.07.2016 u 08:36

Bionic
Reading

Mladi hrvatski košarkaški trener Tomislav Mijatović od ljeta 2010. radi kao pomoćni trener turskog Anadolu Efesa, ali nikad ne propušta tijekom srpnja posjetiti SAD kako bi uživo pratio Ljetni NBA na kojem su se predstavila i dva hrvatska tinejdžera, Dragan Bender i Ivica Zubac

Tomislav Mijatović nedavno se vratio iz Las Vegasa gdje je u društvu novog (starog) trenera Anadolu Efesa Velimira Perasovića pratio potencijalna pojačanja. Međutim, među mnogim mladim igračima istakla su se i dva hrvatska tinejdžera, Dragan Bender i Ivica Zubac, koji su krajem lipnja izabrani na NBA draftu

Tako je za Phoenix Sunse nastupio 18.godišnji Dragan Bender, koji je bio 4. izbor NBA drafta, a za LA Lakerse Ivica Zubac koji je bio ukupno 32. izbor.

'O 216 cm visokom Benderu se puno toga znalo i prije NBA drafta, ali je 215 cm visoki centar Zubac oduševio svojom igrom. S obzirom na to da je uoči NBA drafta bio mnogima nepoznat Zubac je nekim svojim potezima, prije svega blokadama i zakucavanjima, bio apsolutni hit i svi smo ponosni na njega i napredak koji je pokazao. Zaista ugodno iznenađenje… Samim time što igra za Lakerse, jednu od najpopularnijih NBA momčadi, medijima je bio zanimljiviji od drugih. Igrao je uz 2. izbora drafta Brandona Ingrama, kojeg su svi željeli vidjeti, pa su tako utakmice Lakersa bile jako dobro posjećene. Može se reći kako su naši tinejdžeri zaludjeli Amerikance', kazao je za tportal.hr 40-godišnji Zagrepčanin Mijatović koji se 2010. preselio u Istanbul iz Cibone u kojoj je godinama bio pomoćni trener.

U Las Vegasu je vladala prava hrvatska atmosfera. Uz Perasovića i vas tamo su bili Neven Spahija iz Atlante, dvojac iz Cedevite Veljko Mršić i Matej Mamić?

'Nadam se kako će u budućnosti Bender, Zubac te Ante Žižić, kojeg su na draftu izabrali Boston Celticsi ali nije igrao zbog ozljede, ostaviti dubok trag u NBA-u. Riječ je o nevjerojatno talentiranim tinejdžerima koji će uskoro biti nositelji igre u A reprezentaciji.
Svi ti dečki su u situaciju da iskoriste nevjerojatnu priliku koju su dobili, a Zubac i Bender svoje dobre igre moraju shvatiti kao podlogu za ono što slijedi. Eto, ove sezone u NBA dolazi i Dario Šarić i to će biti jedna lijepa hrvatska priča na koju svi moramo biti ponosni. Za tako malu zemlju kao što je Hrvatska broj od pet NBA igrača zvuči pomalo nestvarno.'

Za kraj nas je zanimalo hoće li po njegovu mišljenju 22-godišnji Dario Šarić već u prvoj sezoni kao član Philadelphia 76ersa pokazati svu raskoš svog talenta?

'Bilo je nevjerojatno zadovoljstvo u posljednje dvije sezone svakodnevno raditi uz igrača kao što je Dario Šarić, dečku čija ljubav za košarkom te radom i napretkom se teško riječima može opisati. Njegov karakter i razmišljanje su čudesni, a usprkos talentu koji posjeduje, on je svjestan kako i dalje mora nastaviti naporno raditi. U zadnje dvije sezone kod iskusnog trenera Dude Ivkovića strahovito je napredovao i sada može igrati jednako dobre na obje krilne pozicije. Za njega nema straha da će ostaviti dubok trag u NBA-u već u prvoj sezoni. Igra u mladoj ekipi koja ima vrhunskog trenera i ispred njega svjetla budućnost', završio je Mijatović.