HRVATSKA PROTIV KANADE

Evo gdje možete gledati prvu utakmicu Bogdanovića, Hezonje i društva

20.06.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija predvođena NBA igračima kao što su Bojan Bogdanović i Mario Hezonja igra u ponedjeljak 20. lipnja svoju prvu pripremnu utakmicu, u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, protiv Kanade u Novigradu. Izravan prijenos možete gledati na kanalu Arenasport 2 (MAXtv) od 20:00 sati

Obje momčadi će prvi put na parket u sklopu pripremnih dvoboja za skorašnje olimpijske kvalifikacijske turnire. I obje su oslabljene. Više je to izraženo kod Kanađana kojima nedostaje čitav niz košarkaša iz najjače lige svijeta

Nekako u sjeni ove gungule oko Europskog nogometnog prvenstva, košarkaši Hrvatske pripremaju se za svoj "popravni ispit", za olimpijske kvalifikacije koje će igrati u Torinu. OI u Riju će vidjeti samo pobjednik turnira u Italiji, čeka momčad Ace Petrovića vrlo težak posao u prvoj polovici srpnja. S pripremama su krenuli 8. lipnja, u nekompletnom sastavu.

Dugogodišnji prvi centar reprezentacije Tomić je otkazao, a u prvoj fazi nije bilo Šarića, Simona, Radoševića i Hamiltona koji su imali klupske obveze. Taj prvi dio se radilo dosta invididualno, Petrović je pokušao izjednačiti kondicijsku spremu kod svih igrača, Hezonja i Bogdanović su tu bili u najvećem "zaostatku" jer im je sezona završila davnih dana... U nešto bolje stanju bili su Stipčević i Ukić, ali su također radili dosta individualno na početku.

Arenasport 2

Izravan prijenos utakmice Hrvatska-Kanada možete gledati na kanalu Arenasport 2 (MAXtv)  od 20:00 sati


Na kraju je Radošević otpao zbog ozljede, ali ostala je Hrvatska i bez Hamilton s kojim su zaista računali ozbiljno. No završio je on u NBA ligi pa nema pravo nastupa zbog NBA propisa. Zbog svega toga, Petrović je pozvao Planinića iz Laboral Kutxe.

Žižić je imao problema s ozljedom gležnja, a danas protiv Kanađana Petrović na raspolaganju neće imati dvojicu super bitnih, Simona i Šarića koji se priključuju sutra. Inače, Hrvatska se jučer preselila u Novigrad u Istri gdje će i odigrati ovaj pripremni dvoboj s Kanadom.

'Ono što slijedi su tri pripremne utakmice, prilagodba Simona i Šarića. Zatim iza te tri pripremne utakmice (dvije s Kanadom, jedna s Češkom, nap. a.), u onih završnih pet dana, od 29. lipnja do 3. srpnja krećemo ponovno u Sv. Martinu. Ondje imamo zadnje poliranje taktike, obrane i strahovito puno rada na šutu kako bi bili spremni za turnir u Torinu', kaže Petrović te nastavlja:

'Mislim da su ovi momci zaslužili da odigraju tu prvu, a samim time i dan poslije s aktivnim treningom počinju i Simon i Šarić. S ovih 13 igrača ćemo odigrati prvu utakmicu i tu možda još neke dileme koje imam isprofilirati nakon utakmice.'


Utakmice koja će Petroviću poslužiti isključivo za uigravanje za ono što slijedi. Suparnikom kao takvim se ne zamara ni najmanje...

'Apsolutno nas ne interesira Kanada u smislu skautinga igre. Tu ćemo se utakmicu pripremati tako da sve ono što smo radili dosad - prikažemo na parketu Definitivno je puno važnije kako ćemo mi izgledati tako da se nećemo previše baviti Kanadom, nego ćemo se tijekom 40 minuta adaptirati na stvari koje će igrati Kanada. Uglavnom svim onim stvarima koje smo radili - defanzivne rotacije, otvoreni teren, postavljeni napadi', ističe izbornik.

Kanađani su otprilike u isto vrijeme krenuli s pripremama za svoj kvalifikacijski turnir koji će se održati na Filipinima. Izbornik Jay Triano objavio je preliminarni roster od 24 imena među kojima nema nekih jakih imena poput Wigginsa iz Minnesote, a iz raznoraznih razloga dio ove priče nisu NBA košarkaši Thompson, Nicholson, Olynyk, Powell i Stauskas ili talenti poput Murraya.

'S obzirom na period godine, dostupnost igrača se stalno mijenja. Nastavljamo razgovarati s momčadima i možda neki igrači postanu dostupni kako vrijeme bude odmicalo', rekao je generalni menadžer momčadi, Steve Nash na prvom okupljanju.

Odradila je Kanada tjedan dana priprema u "domaji", a onda se u petak otisnula prema Europi, točnije Italiji pa će tako skoknuti i do obližnje Istre kako bi odradili ovaj prijateljski susret s Hrvatskom. U odnosu na preliminarni roster, neka su imena za ovu mini-turneju prekrižena. Kao ono dugogodišnjeg NBA veterana Joela Anthonyja i playa Josepha koji bi se kasnije opet trebali priključiti.

Inače, izbornik Triano je trebao smanjiti popis na nekakvih 12 imena, ali na kraju u Italiju/Hrvatsku vodi praktički sve što je pozvao u prvoj polovici lipnja.

Pričali smo o izostancima, ali treba reći da i dalje Kanada ima kvalitetnih igrača u rosteru kao što su Bennett iz Minnesote, Ennis iz Milwaukeeja ili "Europljani" Birch (Ušak), Heslip (Cantu), Kendall (Estudiantes), P. Scrubb (Frankfurt), T. Scrubb (Giessen).

'Imamo igrača koji su odigrali brdo utakmica u europskoj košarci i imamo iskustvo koje nismo imali prošloga ljeta na Fiba Americas. Ali, naravno, još je rano i pokušavamo "pronaći" momčad', kaže Nash.